Юлий Москов: Цацаров е решителен и точен, затова го нападат

Петък, 19 Декември 2014 22:27 Публикувана в У нас Прочетена 582 пъти
 Москов за процесите в съдебната система. Москов за процесите в съдебната система. Снимка: БГ Нес

Юлий Москов, журналист, главен редактор на вестник „7 дни спорт”, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

 

Приетата от Министерски съвет актуализирана стратегия за съдебна реформа.

    Юлий Москов заяви, че преди да се отговори на този въпрос трябва да се изясни какво представлява всъщност съдебната система в България и даде пример с делото за убийството на Андрей Луканов. „Обвинените за убийството на Андрей Луканов бяха оправдани от съда не защото не са го убили, а защото били изтезавани по време на разпитите от полицаите, а полицаите бяха оправдани, защото не са изтезавали, разбирате ли този абсурд”, попита журналистът. На въпроса на водещата как с помощта на стратегията за съдебна реформа можем да се справим със задкулисието в съдебната система и влиянието в нея на властимащите, Юлий Москов отговори, че е наивно да мислим, че с каквато и да било реформа ще прекратим категорично влиянието на властта, олигархията и чуждите сили, въпросът е те да бъдат намалени до поносими нива.

Той продължи, че обикновено, когато не знае как да отговори, задава един прост въпрос – как е в Америка, защото досега никой не се е оплакал от нейната правосъдна система. Факт е, че там всеки един град избира своя прокурор и своя градски съдия, както избира кмета. „Когато хората имат вътрешното убеждение, че един съдия не съди правилно, те просто на следващите избори не го избират и по този начин съдията е подложен на най-чудовищния контрол – контрола на хората”, категоричен беше Юлий Москов. Относно предлаганата от Министерски съвет реформа, той заяви, че тя категорично е положителна, защото цели да раздели две болни места, за да могат да бъдат лекувани поотделно, това са обвинението и съдът. На въпроса на водещата Илиана Беновска има ли правителството потенциал да започне и да завърши такава реформа, журналистът отговори, че по-важният въпрос е има ли обществото зрелост и потенциал да приеме тази реформа. „Много е добре, че ГЕРБ е във втори мандат на управление, защото през първия си мандат, те натрупаха опит и разбраха много неща и за себе си, и за средата, в която трябва да управляват”, добави главният редактор на „7 дни спорт”.


Структурата на ВСС.

    Вие знаете ли какво ми говорите сега – „Орел, рак и щука, по някаква си слука, такваз им работа дошла, да теглят заедно кола”, каза Юлий Москов и продължи: „Нерде следователи, нерде съдии, нерде прокурори в един тюрлюгювеч, аз мисля, че това не е предпоставка за ефективна работа”. Той отбеляза, че членовете на ВСС не могат да представляват себе си, защото имат свои представляващ, което не може да приеме. Помолен да коментира проблема със сливането на изпълнителната и съдебната власт,  журналистът отговори, че прокуратурата е адвокат на държавата и защитава държавата, но в момента не е така, защото тя е отделена от изпълнителната власт. „Затова един от вариантите е прокуратурата да бъде част от изпълнителната власт, за да може да изпълнява функциите си на защитник на държавата”, отбеляза Юлий Москов. Той продължи, че в момента прокуратурата е подложена на огромен натиск от много страни и в това състезание за тайно влияние държавата е губеща, защото няма огромния финансов ресурс, който опонентите й имат.


Случаят със случайното разпределение на делата.
    Юлий Москов заяви, че това е технически въпрос и продължи, че решаването на едно дело в никакъв случай не трябва да зависи от името на съдията, който го гледа. Въпросът се хиперболизира, защото дори на първа инстанция да е решено неправилно, поради неправилен случаен избор, делото отива на следващи инстанции, така че има достатъчно механизми, които да въздадат справедливост. „Този въпрос се хиперболизира от една шумна група хора, чиято цел не е подобряване на работата на съдебната система, а овладяването на СГС”, категоричен беше журналистът. Той подчерта, че ако предполагаме, че делото е манипулирано и предрешено и на първа, и на втора, и на трета инстанция, то никакъв случаен избор не може да помогне. На забележката на Илиана Беновска, че много дела на първа и втора инстанция се решават по закон и съвест, но на трета инстанция решението се обръща, Юлий Москов отговори, че не е съвсем съгласен и даде пример с делото по САПАРД, на което на първа инстанция съдия Ченалова е осъдила обвиняемите, на втора инстанция съдия Калпакчиев ги е оправдал и попита кой не е решил по съвест? Той продължи, че най-обидното за българското правосъдие е това, че партньорите на обвиняемите в Германия са били арестувани и осъдени от германски съд, а българският съдия Калпакчиев ги е оправдал тук, което се е превърнало в международен скандал, но същият този Калпакчиев сега пише писма срещу ВСС, че проблемът е в случайното разпределение на делата, но самият той е пример за липса на правосъдие. На въпроса не са ли двамата споменати съдии представители на различни лобита,Юлий Москов отговори, че не разполага с факти за това и продължи, че не знае досега съдия Ченалова да е била обвинявана, че служи на някакво лоби, не знае дали и за Калпакчиев е така, макар че при него принадлежността към кръга „Капитал” е ясна. „Не знам обаче дали изясняването кой към кое лоби принадлежи ще ни придвижи напред в правосъдието”, добави той.


Каква е оценката му за главния прокурор Сотир Цацаров? Обвиненията на Цветан Василев срещу него, че стои в основата на атаката срещу КТБ.
    Юлий Москов заяви, че не познава Сотир Цацаров и не може да бъде компетентен по неговата работа, но може да каже, че той е извършил много действия решително и точно и по тази причина е попаднал под ударите на тежки публични атаки, повечето абсолютно некоректни. „Когато един човек е атакуван некоректно, аз винаги съм склонен да мисля, че той работи добре”, категоричен беше журналистът. На забележката на водещата Илиана Беновска, че главният прокурор е бил упрекван, че е свързан с Цветан Цветанов и Делян Пеевски, събеседникът й отговори, че е странно да го обвиняват във връзки с Цветан Цветанов, защото главният прокурор поддържа 4 дела срещу него. Помолен да коментира обвиненията на Цветан Василев към Сотир Цацаров, че стои в основата на атаката срещу КТБ, Юлий Москов отговори: „Този биологичен индивид най-добре да каже къде са 5-те милиарда и да не говори за другите, най-добре е да вземе да се върне в България и да отговори на въпросите, които прокуратурата иска да му зададе, когато такива лица говорят за други хора, аз се чувствам дори леко обиден”. Водещата Илиана Беновска поясни, че Цветан Василев се води от презумпцията за невинност, на което събеседникът й отговори, че за него този случай е по-особен по две причини. Първо, парите ги няма и второ, невинният веднага отива в прокуратурата и отговаря на въпросите, които искат да му зададат

Влезте, за да коментирате