ТЕЦ „Варна“ спря работа

Събота, 03 Януари 2015 09:24 Публикувана в У нас Прочетена 743 пъти
Над 200 работници отиват на борсата. Над 200 работници отиват на борсата. Снимка: novini.bg

ТЕЦ "Варна" преустанови работа днес. В средата на декември ЧЕЗ, които са собственици на централата, предупредиха че тя няма възможност да работи през зимата на 2015 г., пише БГНЕС.
ТЕЦ "Варна" е временно изведена от системата от 0:00 часа снощи. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.


Поетапно, след 1 януари ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ "Варна", за които няма реализация след края на годината. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора. ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до 5 работни заплати. В допълнение, компанията предлага консултации и помощ при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки, съобщиха тогава още от ЧЕЗ.

 Като ответна реакция, служители на електроцентралата са заявили  готовност да блокират ЖП гарата в Езерово и да преустановят движението на влакове по жп линията Варна - София, и пътя Варна- Девня, ако не получат яснота за бъдещето на централата.

Източник: standartnews.com

Влезте, за да коментирате