137 години от освобождението на София от турско робство

Неделя, 04 Януари 2015 09:57 Публикувана в У нас Прочетена 791 пъти
Генерал Гурко е посрещнат като герой. Генерал Гурко е посрещнат като герой. Снимка: slusham.com

   На 4 януари се навършват 137 години от посрещането на руските войски на генерал Йосиф Гурко от местните българи. Водено от свещеници с църковни хоругви българското население посреща предните части от Западния отряд на руската армия в ранния следобед на 4 януари 1878 г.
  Двадесет хиляди души от силите на Западния отряд, предвождани от генералите Гурко и Раух се спускат с боеве през укрепените старопланински проходи към Софийското поле, за да нанесат решаващ удар на турските войски в района на София. Софийският гарнизон на Осман Нури паша възлиза на повече от 15 000 войници и офицери.Въпреки студената зима и ожесточената съпротива на турските части при Етрополе, Правец и Арабаконак, руските войски преминават проходите и се спускат в Софийското поле.Боевете за София започват на 31 декември 1877 г. при Горни Богров. 


  След като опожаряват селата Долни Богров и Ботунец, турските войски атакуват колоната на генерал Веляминов. Въпреки численото превъзходство на турската армия, атаките са отбити и на 1 януари 1878 г. руските войски преминават в контранастъпление. 
    На 2 януари 1878 г. силите на генерал Раух преминават река Искър при моста до село Враждебна. 

  На 3 януари 1878 г. руските войски освобождават селата Кубратово, Биримирци и Орландовци, с което пътят на турските войски за отстъпление към Пловдив е пресечен. Това създава реална възможност софийският гарнизон да бъде обкръжен и пленен. Осман Нури Паша заповядва незабавно отстъпление към Перник, като изоставя в плен около 6 000 болни и ранени войници.

Източник: Агенция „Фокус”

Последно променена в Неделя, 04 Януари 2015 10:39
Влезте, за да коментирате