Печат на тази страница

Василев отново обвини Пеевски и ДПС за кризата с КТБ

Понеделник, 05 Януари 2015 16:15 Публикувана в У нас Прочетена 849 пъти
Оценете
(5 гласа)
Имената на съсипалите КТБ ще станат известни. Имената на съсипалите КТБ ще станат известни. Снимка: vesti.bg

"Имената на кукловодите, преките участници и техните съучастници в умишленото съсипване на КТБ АД са ясни и ще излязат по време на множеството дела, които са заведени срещу България.", заяви мажоритарният акционер на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев в интервю от днес за вестник "Банкеръ". Според него обществото още не е осъзнало на каква гигантска манипулация е станало свидетел.

Мнението на банкера е, че атаката срещу него има за цел той да бъде отстранен, а създаденото от него – заграбено: "Цялата държавна машина е впрегната за реализацията на този позорен план — от следствието и прокуратурата, през полицията и службите за сигурност, до БНБ, НАП и правителството".

Василев свързва ролята на БНБ с факта на промяна на отношението към КТБ АД под натиск основно на изтъкнати личности от ДПС и техни съратници от други партии. "Има вероятност гуверньорът на БНБ да знае най-добре с какво точно организаторите на атаката срещу КТБ АД са осигурили подчинението на ръководството на БНБ. За мене обаче ключов е въпросът за личната съвест и отговорност, защото е категорично неморално да жертваш интересите на цялото общество, за да изтъргуваш стари свои грехове."

"Виваком" винаги е била от първостепенен интерес не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС без доказани доходи и неговите съмишленици, но и за много други политически хиени в българската джунгла. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля "Виваком" на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално", продължи по темата той.

Според информацията на Василев касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразнила след "опоскването" на "Булгартабак" и спирането на кранчето на "Водстрой" и това е наложило да се търсят нови активи за разграбване като "Петрол" и "Виваком". "Носят се слухове, че наточилите се за "Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании."

Василев направи и разкритието, че клонът на VTB Capital в София (руската инвестиционна банка, която има акционерно участие в собствеността на "Виваком") също се е поддал на нездравите влияния. Василев споделя, че в момента текат преговори с голяма, авторитетна американска компания за придобиване на дялове от "Виваком", а неговото желание е "максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД".

Попитан относно цесиите, сключвани между на кредитополучатели и депозанти в КТБ АД, Цветан Василев предлага, в случай че бъдат окончателно отменени, те да послужат за оценка на активите на банката, вместо "въображаемите провизии, начислени при скалъпените и несериозни доклади на трите одиторски компании". "Конкретно, ако една кредитна експозиция от 10 милиона е изплатена 100% от цесия, която е отменена, тази експозиция трябва да бъде предложена за откупуване на 100%". Според него само по този начин ще се защити максимално интересът на вложителите и акционерите на КТБ АД, колкото и този подход да не се харесва на БНБ и на тези, които й дърпат конците.

Източник: Хаштаг-BG

Последно променена в Вторник, 06 Януари 2015 00:07
Влезте, за да коментирате