Подкрепяме Македония за ЕС и НАТО

Неделя, 18 Януари 2015 10:40 Публикувана в У нас Прочетена 843 пъти
Необходим е договор за сътрудничество, според Борисов. Необходим е договор за сътрудничество, според Борисов. Снимка: manager.bg

Политиката на правителството, провеждана спрямо Македония остава непроменена и последователна. България нееднократно е декларирала, че подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.

Това заяви в Народното събрание премиерът Бойко Борисов в отговор на парламентарен въпрос от бившия външен министър Кристиян Вигенин.

"Изразили сме готовност да обсъждаме и оказваме експертна помощ по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да успее страната да постигне напредък в членството й в ЕС и НАТО", каза Борисов по отношение на югозападните ни съседи.

Премиерът подчерта, че България ясно е заявила очакванията си, че Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС, включително принципа на добросъседство.

България ще продължи да отстоява необходимостта за подписване на договор за добросъседство и сътрудничество, който остава наш основен приоритет, увери Борисов от парламентарната трибуна.

"Договорът не представлява никакви допълни искания към Македония и ще придаде правно-задължителна сила на политическата договореност", каза той. Според премиера, единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността на страните в Югоизточна Европа, като в този процес правителство "ще отстоява правата и интересите на българските общности в тази държава", каза той.

Източник: БГ НЕС

http://video.bgnes.com/view/53155

Влезте, за да коментирате