Даниела Петкова, ПОК „Доверие”: КФН упражнява прекален контрол върху ПОК „Доверие”

Петък, 23 Януари 2015 21:24 Публикувана в У нас Прочетена 777 пъти
Гарантирам и мога да докажа, че срещу 1 лев вноска, при равни други условия, пенсионните фондове със сигурност ще плащат по-високи пенсии от НОИ, заяви директорката на „Доверие”. Гарантирам и мога да докажа, че срещу 1 лев вноска, при равни други условия, пенсионните фондове със сигурност ще плащат по-високи пенсии от НОИ, заяви директорката на „Доверие”. Снимка: insurance.profit.bg

Радио К2 попита Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие”: Г-жо Петкова, къде е „златното сечение” държавата и пенсионните фондове да се разберете и да постигнете съгласие и консенсус?


Даниела Петкова: Страхувам се, че трудно мога да Ви отговоря на този въпрос, след като законът за т.нар. „свободен избор“ преди Коледа така или иначе е приет. В момента, струва ми се, трудно можем да намерим златно сечение, защото този приет закон, макар да изглежда от 3 точки и много кратък, всъщност подбива фундамента на целия тристълбов модел.


Радио К2: Пенсионно-осигурителните дружества в какво няма да отстъпите?


Даниела Петкова: Да остане действието на този закон.


Радио К2: Искам да Ви попитам и за КФН, която упражнява контрол над вас, този контрол ефективен ли е, или е формален?


Даниела Петкова: Всяко дружество има свой поглед над този въпрос, на база на впечатленията, които имам за контрола, който упражнява КФН върху дружеството, в което аз работя, мога да кажа, че е прекален, първо. Второ, по-скоро дава приоритет на формалните основания на закона, а не на духа му и трето, бих спестила това, което имам да кажа, защото все пак те са надзорният ни орган и не знам как биха реагирали на откровен отговор на този въпрос. 


Радио К2: Г-жо Петкова, публикуваха ли всички пенсионно-осигурителни дружества, по примера на „Доверие”, инвестиционните си портфейли?


Даниела Петкова: В папката, която раздадохме на Социалната комисия, повечето от пенсионно-осигурителните дружества дадоха детайлна информация за портфейлите си, но не всички.


Радио К2: И за финал на нашия разговор искам да Ви попитам, можете ли да докажете, че пенсионните фондове могат да дават по-високи пенсии от НОИ?


Даниела Петкова: Гарантирам и мога да докажа, че срещу 1 лев вноска, при равни други условия, пенсионните фондове със сигурност ще плащат по-високи пенсии от НОИ.

Последно променена в Понеделник, 26 Януари 2015 13:24
Влезте, за да коментирате