Шестима българи задържани от бунтовници в Судан

Сряда, 28 Януари 2015 10:05 Публикувана в У нас Прочетена 693 пъти
Намиращите се на борда шестима български граждани - трима  души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от  групировката Sudan People's Liberation Movement-North  (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените  сили в района. Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката Sudan People's Liberation Movement-North (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района. Снимка: БГ Нес

Хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан на 26 януари, съобщиха от МВнР.

       

Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета е имало издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти, посочват от МВнР.

 

Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката Sudan People's Liberation Movement-North (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.   

 

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре. 

 

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.   

 

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на генералния секретар на ООН, със заместник- генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани, се посочва в съобщението.

Източник: БТА

Влезте, за да коментирате