Пламен Димитров: Изискването за по-малък трудов стаж при жените е дискриминация

Понеделник, 02 Февруари 2015 19:14 Публикувана в У нас Прочетена 1501 пъти
„Изискванията за по-малко стаж на жените внася допълнителна дискриминация, защото във формулата, която изчислява съответната пенсия, се отчита както дохода, върху който са правени вноските, така и годините стаж, които се умножават с един коефициент, който расте през годините“, каза Пламен Димитров. „Изискванията за по-малко стаж на жените внася допълнителна дискриминация, защото във формулата, която изчислява съответната пенсия, се отчита както дохода, върху който са правени вноските, така и годините стаж, които се умножават с един коефициент, който расте през годините“, каза Пламен Димитров. Снимка: БГ Нес

Пламен Димитров, президент на КНСБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на Радио К2.


Изравняване на пенсионната възраст и стаж за мъжете и жените?

Пламен Димитров, заяви, че това предложение крие несправедливост,  независимо от аргумента, че жените живеели по-дълго време. Той допълни, че заплащането на труда в секторите, които преобладават жени, е традиционно ниско. Много дефекти на пазара на труда раждат дискриминация към жените. „Няма как да искаме пенсионната система да коригира и изправи всички тези дефекти наведнъж, ако всички ние не ги адресираме, където им е мястото“, заяви президентът на КНСБ. Той допълни, че мястото на заплащането на труда е в колективното договаряне в предприятията и индивидуалното договаряне между работника и работодателя. 


„Нали си давате сметка, че жените са онези, които раждат, отглеждат и възпитават децата, онези, които се грижат за дома и съпруга си, същевременно учат, работят и не на последно място тяхното възнаграждение е в пъти по-ниско от това на представителите на мъжкия пол. Как ще се заличи тази дискриминационна граница?“, попита Беновска.


Президентът на КНСБ отговори, че 18-20 % средно жените получават по-ниско заплащане от мъжете в България. През целия трудов живот това генерира по-малко осигурителни права в системата и оттам са очакванията за по-ниска пенсия при равни други условия, като равна възраст за пенсиониране и равен трудов стаж, тогава следва, че жените ще получават с 18-20% по-ниски пенсии.
„Изискванията за по-малко стаж на жените внася допълнителна дискриминация, защото във формулата, която изчислява съответната пенсия, се отчита както дохода, върху който са правени вноските, така и годините стаж, които се умножават с един коефициент, който расте през годините“, каза Пламен Димитров. Този коефициент досега е бил 1, вече е 1,1. КНСБ предлага този коефициент да порасне до 1.3, 1.4%. като коефициент.


Според КНСБ, намаленото изискване за стаж при жените, априори намалява възможността за генериране на заместващ доход от пенсия по линия на пенсионната формула на стажа.


Как ще се решат горещите проблеми около КСО, които са непрекъснато предмет на дебат в обществото?


Докато няма договорен общ пакет, няма договорено нищо, заяви Пламен Димитров. Той допълни, че всеки трябва да направи някакъв разумен компромис, за да се може да се сглоби възможният пакет, който да гарантира, че пенсионната система ще продължи да функционира и генерира пенсии, които са адекватни.Президентът на КНСБ коментира, че има пенсионни фондове, в които има проблеми, както и че има проблеми и в регулатора, който не си е вършил работата, независимо от стотиците проверки. 

КНСБ настоява за незабавни проверки и стрес-тестове по европейска методика с ЕК, експерти на Световната банка, регулатори, които да изложат обективното състояние на пенсионните фондове, къде са инвестирани активите и да се предложат промени в законодателство по дефиницията за свързани лица.

Последно променена в Вторник, 03 Февруари 2015 21:02
Влезте, за да коментирате