Хасан Адемов: Не подкрепям изравняването на пенсионната възраст и стаж за мъжете и жените

Понеделник, 02 Февруари 2015 19:29 Публикувана в У нас Прочетена 944 пъти
Не може да искаме от жените да работят толкова, колкото работят мъжете, въпреки аргумента, че жените живеят по-дълго от мъжете и затова да трябва да участват по-дълго време в трудовия живот, смята Адемов. Не може да искаме от жените да работят толкова, колкото работят мъжете, въпреки аргумента, че жените живеят по-дълго от мъжете и затова да трябва да участват по-дълго време в трудовия живот, смята Адемов. Снимка: БГ Нес

Хасан Адемов, председател на комисията по труда ,социалната и демографската политика , ДПС, в разговор с Илиана Беновска в ефира на Радио К2.


Изравняване на пенсионната възраст и стаж за мъжете и жените?

 

Хасан Адемов заяви, че е против това ново предложение, защото не е добре обмислена мярка. Това въпрос още не е разискван от цялата парламентарна група на ДПС, защото изчакват да се оформи цялостна конструкция на предложенията за пенсионна реформа и тогава партията да излезе с категорична позиция. 


„Нали си давате сметка, че жените са онези, които раждат, отглеждат и възпитават децата, онези, които се грижат за дома и съпруга си, същевременно учат, работят и не на последно място тяхното възнаграждение е в пъти по-ниско от това на представителите на мъжкия пол. Как ще се заличи тази дискриминационна граница?“, попита Беновска.


Председателят на социалната комисия в 43 Народно събрание обясни, че Европейската комисия препоръчва на България изравнява на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, когато и да се случи това, а кога ще се случи това е въпрос на законодателно решение. Според него, изравняването на стажа не е добре обмислена мярка. Деликатният момент е, че стажът е един от основните елементи при изчисляване размера на пенсията, която ще получи човек при пенсиониране. Народният представител от ДПС беше категоричен, че не може да искаме от жените да работят толкова, колкото работят мъжете, въпреки аргумента, че жените живеят по-дълго от мъжете и затова да трябва да участват по-дълго време в трудовия живот.


Как ще се решат горещите проблеми около КСО, които са непрекъснато предмет на дебат в обществото?


Хасан Адемов, заяви, че обществото има нужда от това дейността на частните пенсионни фондове да бъде достатъчно прозрачна, а системите за контрол от страна на КФН да са надеждни, така че да не се допускат нарушения.

 
Според него, основаната цел на пенсионната реформа трябва да бъде защита на интересът на осигурените лица. Философията на тристълбовия модел е задължителното допълнително пенсионно осигуряване, реализирано от частните пенсионни фондове, да гарантира пожизнена допълнителна пенсия, която да допълни доходите от общественото осигуряване. Това е голяма цел, коментира д-р Адемов.


Председателят на комисията по труда ,социалната и демографската политика в 43 Народно събрание, разясни новото предложение на Министерство на финансите, което е в процес на обсъждане. Дава се възможност на осигурените лица, които са избрали или са разпределени служебно в универсален пенсионен фонд да имат възможност веднъж годишно да се преместят в държавното обществено осигуряване, като предложението е парите им да отиват в Сребърния фонд и след една година ако пожелаят могат да отидат отново в частен пенсионен фонд. Според Хасан Адемов, това предложение гарантира правото на избор в двете посоки.

Последно променена в Вторник, 03 Февруари 2015 21:00
Влезте, за да коментирате