Съдът в Страсбург за втори път осъди България за думи на Цветанов

Понеделник, 02 Февруари 2015 20:05 Публикувана в У нас Прочетена 847 пъти
България е осъдена на плати на Костадинов 3600 евро за причинени неимуществени вреди и 1500 евро за разноски. България е осъдена на плати на Костадинов 3600 евро за причинени неимуществени вреди и 1500 евро за разноски. Снимка: komentator.bg

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови второ осъдително решение срещу България за нарушение на презумпцията за невиновност заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

На 27 януари 2015 г. съдът в Страсбург е осъдил България по делото, което бившият шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов е завел срещу държавата, съобщи сайтът „Правен свят“.

Костадинов бе сред задържаните на 19 декември 2009 г. при акция на МВР с името „Касоразбивачите“. Ден по-късно тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дава пресконференция, на която заявява, че Костадинов е подпомагал престъпна група за разбиване на сейфове и получавал процент.

„Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 хил. лв., както и за още обекти в Мизия. Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: „Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо“, казва Цветанов след ареста.

По делото на Костадинов съдът в Страсбург отбелязва, че тази пресконференция се е провела още на следващия ден след задържането му и преди той да бъде изправен пред съда.

В решението на ЕСПЧ се посочва, че с оглед на поста, който е заемал, Цветанов е бил длъжен да предприеме необходимите мерки, за да не внушава на широката общественост, че жалбоподателят активно си е сътрудничил с престъпната група, извършвала банкови обири на различни търговски обекти.

Съдът намира, че така е било създадено впечатлението, че жалбоподателят е сред най-влиятелните членове на престъпната група, извършила няколко крупни кражби.

България е осъдена на плати на Костадинов 3600 евро за причинени неимуществени вреди и 1500 евро за разноски.

През октомври 2013 г. по жалба на семейството на бившия общински съветник, а сега депутат от БСП Борислав Гуцанов, съдът в Страсбург осъди България да плати 40 хил. евро заради скандалния му арест и изявленията на Цветанов.Съдът тогава постанови, че „коментарите, направени от министъра на вътрешните работи в деня след ареста на г-н Гуцанов и публикувани в пресата в момент, когато случаят е предмет на интензивен обществен интерес, са отишли отвъд простото предаване на информация“, нарушавайки презумпцията за невиновност.


Източник:  vesti.bg  и Правен свят

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/espch-otnovo-osydi-bylgariia-za-izkazvaniia-na-cvetanov-6031036

http://www.legalworld.bg/42132.bylgariia-za-vtori-pyt-e-osydena-v-strasburg-zaradi-iziavleniia-na-cvetan-cvetanov.html

Последно променена в Понеделник, 02 Февруари 2015 20:18
Влезте, за да коментирате