ВКС оневини Николай Цонев, а Петър Петров си подаде оставката

Вторник, 03 Февруари 2015 18:35 Публикувана в У нас Прочетена 981 пъти
Съдът коментира остро критично работата на прокуратурата по делото, включително и качеството на протеста срещу двете оправдателни присъди на Софийския градски и Софийския апелативен съд. Магистратите определят като хаотични аргументите в протеста и признават, че са изпитали затруднение при установяване на прокурорските възражения. Съдът коментира остро критично работата на прокуратурата по делото, включително и качеството на протеста срещу двете оправдателни присъди на Софийския градски и Софийския апелативен съд. Магистратите определят като хаотични аргументите в протеста и признават, че са изпитали затруднение при установяване на прокурорските възражения. Снимка: razkritia.com

Едно от най-спорните дела в мандата на Цветан Цветанов като вътрешен министър приключи с три оправдателни присъди. Върховният касационен съд окончателно оневини по обвинението в даване на подкуп бившия министър на отбраната Николай Цонев, бившия финансист Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. 

Съдът коментира остро критично работата на прокуратурата по делото, включително и качеството на протеста срещу двете оправдателни присъди на Софийския градски и Софийския апелативен съд. Магистратите определят като хаотични аргументите в протеста и признават, че са изпитали затруднение при установяване на прокурорските възражения.

Делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров, сега шеф на Столичното следствие, това става ясно от мотивите на върховните съдии. Това обаче не е изследвано от прокуратурата, която на три съдебни инстанции твърдеше, че подсъдимите са предлагали пари на Петров, за да смачка разследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Затова следователят е получил 20 хиляди евро подкуп. 

Съдът смята още, че настоящият шеф на Столичното следствие е действал под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение. 

Съдиите Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Юри Кръстев подробно излагат аргументите си, за да приемат, че е налице провокация към подкуп, като не визират проведените и записани разговори между подсъдимите и Петьо Петров. Тримата върховни съдии са категорични, че още при първоначалните контакти между тях идеята за даване на подкуп е била на Петьо Петров. 

Делото "Цонев, Попов, Сантиров" ще се запомни със скандалния арест на бившия военен министър Николай Цонев на първи април 2010-а година и видеокадрите, разпространени от МВР, на които тогавашният заместник градски прокурор Роман Василев го обявява за абсолютен престъпник и го слага на колене.

Няколко часа по-късно  Петьо Петров  бе  освободен като ръководител на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура. Като причина от прокуратурата посочват негова молба с днешна дата. 

Петров е подал заявление до главния прокурор, в което цитира решението на ВКС по делото " Цонев, Попов, Сантиров", и иска да се извърши пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая с действията на абсолютно всички длъжностни лица, от всички посочени в решението институции - МВР, ДАНС, прокуратурата без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем. 

Молбата вече е произвела последствия, защото проверката е разпоредена и тя ще се извършва от прокурори от Върховна касационна прокуратура. Начело на столичното следствие до определяне на титуляр, ще бъде един от заместник градските прокурори на София Емилия Русинова.

Източник: БНР

Влезте, за да коментирате