Първанов против нови военни части на територията на страната

Сряда, 04 Февруари 2015 19:37 Публикувана в У нас Прочетена 916 пъти
България трябва да отхвърли всякакви опити да бъде квалифицирана като фронтова държава. Това каза по време на пресконференция лидерът на ПП АБВ Георги Първанов. България трябва да отхвърли всякакви опити да бъде квалифицирана като фронтова държава. Това каза по време на пресконференция лидерът на ПП АБВ Георги Първанов. Снимка: pravda.bg

България трябва да отхвърли всякакви опити да бъде квалифицирана като фронтова държава. Това каза по време на пресконференция лидерът на ПП АБВ Георги Първанов. 


Той възрази срещу това в България да бъдат разположени нови военни части, особено в контекста на разбирането за фронтовите държави. Според него България не би допуснала да стане територия за атаки срещу наши съседи. Първанов отбеляза критичното си отношение към начина, по който военният министър се „разправя” морално и законово с военното разузнаване. По думите му, в момент, в който България има нужда от укрепване на разузнаването на своите служби, да се опитваме да си разчистим сметките с миналото, е вредно за страната и националния ни интерес. 

Заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков също взе отношение по проблемите на Министерството на отбраната, като посочи, че там има една ключова икономическа структура – „Снабдяване и търговия”, като в нея се извършват действия, които поставят под съмнение способността на държавата да обезпечи охраната на стоки с възможна двойна употреба, както и контрола на тяхното движение. Петков уточни, че буквално за 3 дни са уволнени материалноотговорните лица на регионалните складови бази в 10 района на страната - в това число Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Казанлък. Той обясни, че на мястото им не са назначени други хора, а това означава, че дни наред тези складове са останали без охрана. Петков каза още, че материалноотговорните лица са уволнени, без да сдадат постовете си - тръгнали са си с печата за запечатване на складовата база, с целия инвентарен офис. Румен Петков посочи, че ще предложат на парламентарната група на АБВ този въпрос да бъде подложен на парламентарен контрол.


Георги Първанов коментира негативната оценка на ДПС относно социалната политика на Ивайло Калфин, като заяви, че независимо от нея, те ще продължат да отстояват позицията на АБВ. Първанов заяви, че от АБВ имат сериозни възражения по идеите на Петър Москов. Едно от тях е свързано с намерението гражданите да бъдат задължени да изплатят всички невнесени здравни осигуровки за 15 години назад. Според Първанов, това противоречи на сроковете за давност, заложени в родното законодателство. Той възрази и срещу гратисния период, който се предвижда да получи държавата по своите задължения за изплащането на здравните вноски. От АБВ имат възражения и относно промените в ТЕЛК и НЕЛК, като Първанов отчете, че е необходима нова наредба за тези сфери, но това, което предлага министърът, е неприемливо за АБВ. 


Георги Първанов заяви, че започва подписка по формирането на временна парламентарна анкетна комисия за състоянието на енергетиката и за причините, довели до сегашното й състояние. Според него България има нужда от "Южен поток" така, както Европа има нужда от "Северен поток”. Впечатлението на Първанов за тезата на премиера Бойко Борисов е, че не търси еманципация, а закрила от някой друг да ни реши проблемите - САЩ да спре Турция, Европа да се разбере с Русия. Относно санирането, Първанов каза, че от АБВ одобряват тази инициатива. Той посочи, че ако някой има съмнение в процеса на санирането, трябва да се измислят контролни механизми, но не може априори да се отрече нещо, което е необходимо и е направено в редица държави.


Относно възродителния процес, Георги Първанов коментира, че ДПС превръщат тази идея в основен приоритет за парламентарния си сезон. Той заяви, че трябва да се върнем към моделите на етническата толерантност и заяви, че АБВ са готови да влязат в дебата за етническите отношения.По темата с бежанците, отношение взе Румен Петков, като посочи, че предното правителство е допуснало тя да се превърне в драма.

 
Първанов каза още, че от името на АБВ се е обърнал с предложение към всички леви сили за взаимодействие в контекста на наближаващите местни избори. Той подчерта, че ще водят дебат за модерното ляво от гледна точка на идентичността. Румен Петков допълни, че към вчерашна дата имат регистрирани 126 общински и районни партийни организации и в три области са приключили със структурирането на партията.

Източник: Агенция „Фокус”

Влезте, за да коментирате