Министър Иванов иска ВСС да накаже дисциплинарно съдия Ченалова

Четвъртък, 05 Февруари 2015 19:36 Публикувана в У нас Прочетена 688 пъти
На ВСС се предлага, след съответна проверка и оценка на  изложените факти и констатации, да наложи съответно на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание. На ВСС се предлага, след съответна проверка и оценка на изложените факти и констатации, да наложи съответно на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание. Снимка: novini.bg

Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе днес в деловодството на Висшия съдебен съвет /ВСС/ предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова, съдия в Софийския градски съд /СГС/, за допуснати от нея дисциплинарни нарушения.Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

 
На ВСС се предлага, след съответна проверка и оценка на изложените факти и констатации, да наложи съответно на тежесттана нарушенията дисциплинарно наказание.


Предложението на министър Иванов е изготвено въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела, както и на база на проверка по сигнал от 7 януари 2015 г., депозиран в деловодството на Министерството на правосъдието от "Обединена българска банка" АД, по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела.


Упражняването от страна на министъра на правосъдието на правомощията му по чл. 312, ал. 1, т. 5 от Закона за съдебната власт не е прецедент. През 2000 г. по предложение на тогавашния министър на правосъдието във ВСС е внесено предложение за дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Паликарова от СГС,което е прието от ВСС за основателно и въз основа на това е било наложено дисциплинарно наказание на съдията. Действията на съдия Паликарова, представляващи дисциплинарно нарушение, са едно от основанията за осъждане на България по делото "Шести майинженеринг ООД" и други срещу България, припомнят от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Източник: БТА

Последно променена в Четвъртък, 05 Февруари 2015 19:44
Влезте, за да коментирате