Валентин Николов: Вземаме спешни мерки, за да няма основание ДКЕВР да вдигне цената на тока през юни

Петък, 13 Февруари 2015 22:54 Публикувана в У нас Прочетена 1078 пъти
Валентин Николов заяви, че енергетиката наистина е в тежко състояние, всички знаят за огромния дефицит в НЕК, това води и до задлъжнялост във всички дружества. Той продължи, че се търси начин този дефицит да бъде премахнат, за да няма ДКЕВР основание през юни да вдигне цената на тока. Валентин Николов заяви, че енергетиката наистина е в тежко състояние, всички знаят за огромния дефицит в НЕК, това води и до задлъжнялост във всички дружества. Той продължи, че се търси начин този дефицит да бъде премахнат, за да няма ДКЕВР основание през юни да вдигне цената на тока. Снимка: novini.bg

Валентин Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по енергетиката, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

 

Промените в Закона за МВР.   

Валентин Николов заяви, че най-важната промяна в закона е, че съставът на МВР ще се избира на база конкурсно начало. Главният секретар се предлага от Министерски съвет, но се назначава с указ на президента. ГДБОП се връща в структурата на МВР. „Общо взето базата на този закон е законът, който беше приет от 41-то Народно събрание. Разбира се има и доста промени, на базата на опита, който се получи с протестите – полицаите да имат отличителни знаци, за да носят лична отговорност”, обясни още депутатът от ГЕРБ.

„Докога ще продължава практиката законите да се променят след идването на нова власт”, попита водещата Клара Маринова, на което събеседникът й отговори, че това наистина не е добра практика, но надежда му дава фактът, че България отдавна не е имала така представен парламент, в който да има такава широка представителност, така че в момента се търси консенсусната линия, а не силовото налагане на идеи и модели. Той продължи, че са взети предвид всички забележки от ЕК и е постигнат широк консенсус. „Понеже сме на темата за законодателни промени, искам да Ви помоля да подкрепите електронните медии, защото промените в Закона за електронните съобщения предвиждат КРС да може да привежда в изпълнение решенията си, а след това ВАС да се произнася за тяхната законност, моля Ви много внимателно да подходите към тези промени”, изказа своята молба водещата Клара Маринова, на което Валентин Николов отговори, че е съгласен, че свободата на словото е нещо много важно и заедно с колегите си ще подходят много внимателно.

 

Преговорите в Минск за мирно решаването на конфликта в Украйна.

    Валентин Николов заяви, че началото на финансовата криза се е отразило и на отношенията между различните общества, започнал е процес на разделение. Той продължи, че е необходимо светът да тръгне по пътя на обединението. „Срещата в Минск дава големи надежди, защото ЕС е един от най-потърпевшите, а особено потърпевша е България, така че гледаме с надежда на тези процеси и Европа разбра, че ефектът от налагане на санкции е дългосрочен и не е ясно кога и как ще подейства, докато ние всички чувстваме санкциите върху гърба си”, обясни депутатът от ГЕРБ. Той добави, че Меркел и Оланд не са пристъпили веднага към налагане на нови санкции срещу Русия, а са изчакали да видят какво ще се случи в Минск, което е жест в посока сближаване на позициите. На въпроса дали европейските политици ще се вслушат в гласовете на своите общества, които вече изнемогват от санкциите, Валентин Николов отговори, че Европа се учи да разсъждава и действа заедно и да отстоява своите общи интереси заедно когато има различни интереси в различни страни. „Европа в трудни времена се учи да отстоява обща външна политика, засега, слава Богу, се получава с тази совалка на Меркел и Оланд”, обобщи депутатът от ГЕРБ.

 

Трябва ли да се свика КСНС заради кризата в Украйна?   

Валентин Николов заяви, че по принцип страната ни е трябвало да има стратегическо отношение към етническите българи в Украйна още от преди кризата. Вместо това ние се сещаме за това едва когато се появи проблем. Относно свикването на КСНС той изказа мнение, че първо трябва да се изчакат решенията от Минск, да се направи оценка и след това да се прецени.

 

Решението за разполагане на команден център на НАТО в България.   

Валентин Николов каза, че този въпрос трябва да се погледне от друга гледна точка, провокациите с руски изтребители, прелитащи над наша територия, са показали, че страната ни е неподготвена за такива ситуации. Станало е ясно, че ние, като член на НАТО, първо не изпълняваме своите ангажименти към партньорите и второ, станало е ясно, че НАТО няма разписани оперативни начини за действие в случай, че се случи нещо по източния й фланг. В този смисъл решението на НАТО да разположи щабове, които да координират такива действия, е адекватно. От друга страна е станало ясно, че България трябва да диверсифицира своето въоръжение. Помолен да коментира дали е необходимо решение на парламента за разполагането на такива щабове, Валентин Николов отговори, че е хубаво тези неща да се изговорят в парламента, защото в противен случай това създава напрежение. Той добави, че разполагането на такива щабове не е насочено конкретно срещу Русия, виждаме какво се случва и на юг от нашите граници, където заплахите са много по-големи.

 

Проблемите в енергетиката.

     Валентин Николов заяви, че енергетиката наистина е в тежко състояние, всички знаят за огромния дефицит в НЕК, това води и до задлъжнялост във всички дружества. Той продължи, че се търси начин този дефицит да бъде премахнат, за да няма ДКЕВР основание през юни да вдигне цената на тока. Затова са направени и предложения – забраната за присъединяване на нови ВЕИ-та с дългосрочни договори на преференциални цени, ограничаване на заводските централи, които също вземат голям ресурс, средствата от продажбата на въглеродни емисии да се вкарват в задълженията на обществото към тези дългосрочни договори, водят се и интензивни преговори между Министерството на енергетиката и ТЕЦ-овете „Марица Изток” 1 и „Марица Изток” 3. Втората част от предложенията засягат качеството и услугата, които трябва да получават потребителите. Сред тях са размерът на глобата за дружествата да се вдигне от 20 000 на 200 000. Валентин Николов обясни, че това са най-спешните мерки, които целят запазването на целостта на сектора и връщането на разклатеното доверие на потребителите. Помолен да коментира намерението на управляващите за вземането на 8 милиарда евро заеми, депутатът от ГЕРБ обясни, че се търси опита на прибалтийските държави, които на тази база са успели да договорят нисколихвени заеми, защото се дава голяма перспектива, става въпрос за 3-годишен период напред. „Това е опция, която развърза възможността за договаряне, а иначе има последващ контрол и последващо одобрение. Така че аз не виждам голям проблем, логично е от опозицията да се вдигне повече шум, защото сумите изглеждат големи, но те са част от покриване на стари заеми, които е взела държавата”, завърши Валентин Николов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Влезте, за да коментирате