Митхат Табаков осъден на 3 години затвор и за подкуп

Събота, 14 Февруари 2015 14:06 Публикувана в У нас Прочетена 873 пъти
Тъй като и двете престъпления, за които Табаков вече е осъден, са извършени преди влизане в сила на присъдата по първото от тях, общото наказание се определя по правилата на съвкупността (чл. 23-25 НК) и прокуратурата може да иска завишаване на 5-годишната присъда максимум до 7,5 години затвор. Тъй като и двете престъпления, за които Табаков вече е осъден, са извършени преди влизане в сила на присъдата по първото от тях, общото наказание се определя по правилата на съвкупността (чл. 23-25 НК) и прокуратурата може да иска завишаване на 5-годишната присъда максимум до 7,5 години затвор. Снимка: koch.bg

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков е първият политик, който получава ефективна присъда за подкуп. Днес Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което Табаков бе осъден на 3 години затвор. Бившият народен представител е в затвора вече от една година, тъй като изтърпява друга присъда от 5 години затвор за неизгодна сделка.

 

Днес окончателно приключи обаче делото, по което Табаков е осъден за това, че в периода от месец октомври 2004 г. до 19 ноември същата година в Дулово, като кмет на общината, поискал и приел 10 000 лева подкуп от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД гр. Силистра Петко Горбанов. На 19 ноември получил парите по собствената си банкова сметка, а срещу тях трябвало да сключи договор с "В и К" Силистра за изпълнение на обществена поръча с предмет "Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата".

 

През 2004 г. Министерството на околната среда и водите осигурило финансиране за водопровода на село Вокил, а "В и К" имала готовност да изпълни проекта. Горбанов разговарял с Табаков, който му обяснил, че ще има процедура и "В и К" може да кандидатства по общия ред. До октомври обаче нямало никакво развитие и Горбанов отново отишъл да говори с Табаков, като му обяснил, че парите за водопровода трябва да бъдат върнати, ако не се усвоят до края на годината, а в региона само "В и К" имала ресурс да изпълни обекта.

 

Тогава Табаков казал, че дружеството ще получи поръчката, ако той лично получи по сметката си 10 000 лева, като дал лично на Горбанов номера на сметката си. Горбанов събрал парите и ги превел на Табаков, след което за по-малко от месец процедурата стартирала и приключила с избор на "В и К" и проектът бил изпълнен.

 

Делото срещу Табаков стартира в Софийския градски съд (СГС) през 2011 г., а година по-късно състав на съда с председател съдия Андрей Ангелов го осъди на 4 години затвор. Софийският апелативен съд обаче реши, че СГС неправилно е отчел на два пъти обстоятелството, че Табаков е длъжностно лице и заема отговорно служебно поведение – веднъж при правната квалификация, а след това и при определяне на наказанието. Според чл. 56 от НК пък, обстоятелства, които са взети предвид при определяне на дадено престъпление, не могат да се отчитат като смекчаващи или отегчаващи. Затова САС измени присъдата на Табаков, като го осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок. ВКС обаче не се съгласи с условното осъждане на бившия депутат и върна делото на САС. Миналата година състав на съда с председател съдия Спас Иванчев и докладчик Петър Михайлов намали присъдата на 3 години затвор, но я остави ефективна. САС намали с една година наказанието заради протакането на делото 10 години след извършеното престъпление.

 

ВКС отхвърля всички възражения на Табаков и защитата му, включително за "явната несправедливост на наложеното наказание".

 

"Точни са направените изводи от въззивната инстанция от необходимостта да бъде намален размера на наказанието лишаване от свобода, определен от първоинстанционният съд, отчитайки в пълна степен изтеклия период от извършване на деянието до постановяване на съдебния акт. Срокът от десет години във всички случаи се явява неразумен и предполага минимален размер на наказание лишаване от свобода, така както го е наложила въззивната инстанция – три години лишаване от свобода. Правилно е преценено с оглед на високата степен на обществена опасност на деянието, че наказанието се налага да бъде изтърпяно ефективно, поради което основателно е отказал приложението на чл. 66, ал. 1 НК. Настоящата инстанция счита, че в случая не са налице нито изключителни, нито многобройни смекчаващи вината обстоятелства, за да може да се направи извод, че и най – лекото предвидено в закона ще се окаже несъразмерно тежко с извършеното и се приложат разпоредбите на чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 3 НК. По нататъшно снизхождение няма да способства за осъществяване целите на наказанието по чл. 36 НК.", се казва в решението на ВКС в състав - Юрий Кръстев (председател и докладчик), Теодора Стамболова и Галина Захаров.

 

Тъй като и двете престъпления, за които Табаков вече е осъден, са извършени преди влизане в сила на присъдата по първото от тях, общото наказание се определя по правилата на съвкупността (чл. 23-25 НК) и прокуратурата може да иска завишаване на 5-годишната присъда максимум до 7,5 години затвор.

 

Източник: Правен свят

http://legalworld.bg/42409.bivsh-deputat-ot-dps-e-osyden-efektivno-i-za-podkup.html

Влезте, за да коментирате