Готови сме да изтеглим българите от конфликтните зони в Украйна, заяви Митов

Понеделник, 16 Февруари 2015 14:22 Публикувана в У нас Прочетена 806 пъти
Даниел Митов заяви, че е препотвърдил българската позицията в подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна. Даниел Митов заяви, че е препотвърдил българската позицията в подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна. Снимка: razkritia.com

В готовност сме да приложим всички мерки, така че да помогнем на нашите сънародници и да им окажем необходимата помощ, така че те да могат да разчитат на българската държава, за да запазят живота си, да се изтеглят от зоните на конфликт, съобщи външният министър Даниел Митов на съвместната пресконференция в София с външния министър на Украйна, предаде БГНЕС.

 

"Разбира се, ще работим заедно с украинското правителство. Засега мерките по облекчено издаване на визи смятам, че са напълно адекватни. Ако се налага да се предприемат други мерки, и това ще бъде направено", увери Митов.

 

България е получила уверения от Украйна, че в хода на конфликта отношението към етническите българи няма да нарушава международните критерии. Първият ни дипломат заяви, че е получили уверения от Павло Климкин, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата. "Министър Климкин се ангажира да ни съдейства за изпращането на хуманитарна помощ на нашите сънародници в Донбас, които имат остра нужда от нашата подкрепа", посочи Даниел Митов.

 

Не може да става дума за никаква непропорционалност при мобилизацията в Украйна, заяви от своя страна Павло Климкин в отговор на притесненията на българската общественост, че военни призовки до сънародниците ни в Украйна могат да бъдат многобройни. Той уточни, че при последната вълна на мобилизация повиквателни са получили само 20 украински граждани от български произход.

 

Даниел Митов заяви, че е препотвърдил българската позицията в подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна. Той е изразил готовността на страната ни да предложи своята подкрепа и експертна помощ на Украйна по пътя й към стабилност и благоденствие и оцени последните споразумения в Минск като "шанс за първи стъпки по отношение на деескалацията на конфликта". От своя страна Климкин потвърди категоричния ангажимент на украинската страна да спазва постигнатите договореностите, които според него са единственият път към мира.

 

На кратка церемония след пресконференция страната ни върна на Украйна две икони. Климкин благодари с думите, че иконите са част от историята на украинската нация и по стара традиция ги целуна при приемането им. Иконите са конфискувани от митниците ни преди 4 години при незаконен внос у нас. Едната е на "Света Варвара", чиито мощи се пазят в Киев, разкриха източници от Външно министерство. Втората е икона на седем светци.

Автор: Хаштаг-BG

http://hashtag-bg.com/articles/17839/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0

Влезте, за да коментирате