Вальо Топлото на „топло” за 3 години

Четвъртък, 19 Февруари 2015 17:33 Публикувана в У нас Прочетена 810 пъти
Както първата инстанция, така и САС оправдаха подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството - Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Както първата инстанция, така и САС оправдаха подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството - Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Снимка: Архив

Бившият шеф на столичната "Топлофикация"Валентин Димитров е осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост, предава БГНЕС.

Софийският апелативен съд (САС) призна Димитров за виновен, но измени присъдата на градския съд, като реши, че ексшефът на "Топлофикация" е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, както бе приел Софийският градски съд (СГС), съобщава "Правен свят".

Както първата инстанция, така и САС оправдаха подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството - Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.

Апелативният съд обаче не приема, че разпиляното от Димитров е в размер на над 422 000 лева, а е преценил, че то е малко над 325 000 лева. По тази причина САС е намалил и размера на уважения граждански иск от страна на "Топлофикация"-София.

Според САС превес имат отегчаващите вината на Димитров обстоятелства, като цитира размера на разпиляно имущество, тригодишния период, през който е извършвано престъплението, злоупотребата със служебно положение и липсата на обществени поръчки при сключване на 17 договора за рекламни материали.

Източник: Дарик нюз

3 коментара

 • Връзка на коментара минувач Вторник, 10 Март 2015 00:24 публикуван от минувач

  "Наказателен кодекс: Чл. 420. Този кодекс влиза в сила от 1 май 1968 г."
  "Тълковен речник: Значение на думата отегчавам, отегчаваш, несв. и отегча, св.; кого. Причинявам тягостно чувство, досаждам. Този филм ме отегчава. – отегчавам се/отегча се. Става ми тягостно, досажда ми. Отегчих се от дългите разговори."
  Явно през 1968 г., когато е приеман действащият и днес НК, думата отегчавам е имала друго значение. Странно, че и днес на никого не му пука от граматическите нелепици в чл.54 и чл.56. на НК - отегчаваща дискусия, няма що...

 • Връзка на коментара Andrian Boyanov Понеделник, 09 Март 2015 17:02 публикуван от Andrian Boyanov

  Законовият текст, в който се разкрива правилния термин - чл.54 НК

  Чл. 54. (1) Съдът определя наказанието в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление, като се ръководи от разпоредбите на общата част на този кодекс и като взема предвид:
  степента на обществената опасност на деянието и дееца,
  подбудите за извършване на деянието и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.
  (2) Смекчаващите обстоятелства обуславят налагането на по-леко наказание, а отегчаващите - на по-тежко наказание.

 • Връзка на коментара фар Петък, 20 Февруари 2015 12:02 публикуван от фар

  "Според САС превес имат отегчаващите вината на Димитров обстоятелства" ??!!
  Егати грубата грешка - пише се "утежняващи", а не "отегчаващи". Ако грешката е на Дарик нюз, поне не я тиражирайте!

Влезте, за да коментирате