Работодателските организации с писмени предложения до Калфин за пенсионната реформа

Сряда, 25 Февруари 2015 11:34 Публикувана в У нас Прочетена 1029 пъти
Работодателите изпратиха основни консенсусни предложения на Национално представителните работодателски организации за развитие на пенсионната система за финансова устойчивост, намаляване на злоупотребите и адекватен размер на пенсиите. Работодателите изпратиха основни консенсусни предложения на Национално представителните работодателски организации за развитие на пенсионната система за финансова устойчивост, намаляване на злоупотребите и адекватен размер на пенсиите. Снимка: БГ НЕС

Уважаеми г-н Калфин

 

С настоящото, Ви изпращаме основни консенсусни предложения на Национално представителните работодателски организации за развитие на пенсионната система за финансова устойчивост, намаляване на злоупотребите и адекватен размер на пенсиите.

 

Национално представителните работодателски организации декларират подкрепа за следните основни предложения:

 

1. Запазване на тристълбовия модел на пенсионно осигурителна система.


2. Разграничение между характера и обхвата на осигурителните плащания и тези, които имат характер на социално подпомагане. На тази основа осигурителната система изцяало и докрай да се „почисти”.

3. Радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност и медицинската експертиза на работоспособността с цел предотвряване на злоупотребите и ограничаване на дефицита във фондовете на ДОО.


4. Нарастване с по 6м. годишно на възраста на пенсиониране за 3-та категория труд за двата пола до 65 години и на осигурителния стаж до 37г. за жените и 40г. за мъжете.


5. Приходите и разходите за осигурените лица по чл.69 да се обособят в отделен фонд на ДОО.


6.Отмяна на 2-ра категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при 1-ва категория труд.Последно променена в Сряда, 25 Февруари 2015 11:44
Влезте, за да коментирате