През април пускат метрото до летището

Петък, 27 Февруари 2015 22:09 Публикувана в У нас Прочетена 870 пъти
Изпълнителният директор на „Метрополитен” Стоян Братоев заяви, че идеята е до средата на годината да имаме избран изпълнител на проекта за третата линия на метрото. Във връзка със строителството на линията до Летище „София” Братоев подчерта, че строителството е почти приключило и остават само довършителните дейности. Изпълнителният директор на „Метрополитен” Стоян Братоев заяви, че идеята е до средата на годината да имаме избран изпълнител на проекта за третата линия на метрото. Във връзка със строителството на линията до Летище „София” Братоев подчерта, че строителството е почти приключило и остават само довършителните дейности. Снимка: razkritia.com

В началото на април очакваме да пуснем и линията на метрото до летището. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след оглед на метростанциите „Летище София”, „Софийска света гора”, „Искърско шосе” и „Дружба”. Фандъкова посочи, че приключва строителството на двата участъка на метрото. Тя поясни, че 99% от строежа на обекта на линията към летището е завършен и 96 % до Бизнес парка в ж.к. „Младост". 

По думите й общо 90 хил. души ще ползват допълнително този най-екологичен и модерен градски транспорт. Още стана ясно, че от април месец пътуването от летището до центъра на София ще отнема около 20 минути, а жителите на ж.к. „Дружба" ще могат да слязат до центъра за 15-16 минути. Кметът на София поясни, че е дискутирано с гражданите и с бизнеса, който има офиси в тази зона, да се направи реорганизация на движението на градския транспорт, така че всички линии на автобусите, тролеите и трамвая, които минават през ж.к. „Дружба" да имат съприкосновение с поне една станция на метрото. Тя каза още, че има предложение за организация на движението и предстои това да бъде обсъдено, но ще има известни промени в движението на някои автобусни линии, така че хората да имат най-доброто придвижване до метростанция. Изпитанията на влаковете на линията до Летището са започнали тази седмица и по думите на Фандъкова всичко върви по план. Тя отбеляза, че проектът за метрото се финансира по Оперативна програма „Транспорт". „Над 94% от средствата са безвъзмездно европейско финансиране", подчерта кметът на София. 


Още тя обяви, че продължава строителството на участъка по бул. „Черни връх", продължението на втората линия на метрото до ул. „Сребърна”. Очаква се да бъде освободено наземното движение по булеварда в края на август и да продължи подземното изграждане на станцията. Срокът за тази станция и този участък е средата на следващата 2016 г.", добави Фандъкова. Тя обясни, че се очакваме до края на годината да започне строителството и на третия лъч на метрото в централния участък, който е и най-тежък. Той ще бъде в отсечката от Малък градски театър през централната част на столицата, до ж.к. „Красно село".


Изпълнителният директор на „Метрополитен” Стоян Братоев заяви, че идеята е до средата на годината да имаме избран изпълнител на проекта за третата линия на метрото. Във връзка със строителството на линията до Летище „София” Братоев подчерта, че строителството е почти приключило и остават само довършителните дейности.


По думите му цялото трасе трябва да бъде обходено с влаковете и всеки участък трябва да бъде надстроен за съответните скорости в зависимост от параметрите на участъка. След това до 10 април трябва да бъде подписан акт 15. По отношение на „Черни връх” Братоев отбеляза, че 35 % вече са изпълнени. Стана ясно, че за третата линия на метрото в момента вървят две тръжни процедури - едната за избор на изпълнител за строителството, другата за доставка на влакове и системите на автоматика.


По думите му, има 14 участници на първата процедура и в момента се оценяват, но всяка една оферта има по 5-6 хил. страници и трябва да приключи вероятно в края на месец април. Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че Министерство на транспорта продължава да подкрепя най-успешния проект – столичното метро. Той поясни, че ще бъдат изпратени комисари за официалното откриване на метрото, ресорни комисари или г-н Юнкер, ако техният график позволява да дойдат на откриването. Той изрази радост, че Летище София става един своеобразен мултимодален транспортен център с довеждащ автомобилен и метро транспорт. По думите му Стоян Братоев има ангажимент в проекта си да създаде базова площадка за жп транспорт. „Надявам се в следващите години да може 1.5 км от гара „Подуяне” да се дръпне насам като инфраструктура и на практика летището да може да обслужва всякакъв вид довеждащ транспорт към себе си”, поясни Московски. Още той добави, че ползата от метрото е безспорна от гледна точка на обществен интерес и това е най-съдържателния проект. Министърът на транспорта уточни, че около 350 хил. души ежедневно използват метрото. „Със разширенията към ж.к. „Бизнес парк”, от ж.к. "Младост" към Летище София, отсечката до бул. "Черни връх" и третият метродиаметър, вярвам, че София ще бъде след няколко години изключително привлекателен и успешен град", каза още Московски.

 

Източник: Агенция „Фокус”

http://focus-news.net/news/2015/02/27/2030939/yordanka-fandakova-v-nachaloto-na-april-ochakvame-da-pusnem-liniyata-na-metroto-do-letishteto-obzor.html

Влезте, за да коментирате