Национална инициатива се бори за влизането ни в Шенген

Четвъртък, 05 Март 2015 16:22 Публикувана в У нас Прочетена 1146 пъти
България в Шенген е лична кауза за Станишев. "Като президент на ПЕС искам по свой начин да служа на държавата и чрез тази кауза. Когато имаме национална кауза трябва да сме способни да се обединяваме не само на думи, но и на действия в името на интереса на държавата и гражданите ни. В Европа има много приятели на каузата-България в Шенген". Според Станишев и премиерът Бойко Борисов споделя тази кауза. Лидерът на ПЕС вярва, че той ще се включи в нея по подходящ начин и в подходящо време. България в Шенген е лична кауза за Станишев. "Като президент на ПЕС искам по свой начин да служа на държавата и чрез тази кауза. Когато имаме национална кауза трябва да сме способни да се обединяваме не само на думи, но и на действия в името на интереса на държавата и гражданите ни. В Европа има много приятели на каузата-България в Шенген". Според Станишев и премиерът Бойко Борисов споделя тази кауза. Лидерът на ПЕС вярва, че той ще се включи в нея по подходящ начин и в подходящо време. Снимка: БГ НЕС

"В днешния свят, когато всички говорят за бежанска вълна и терористични заплахи се получава парадоксът, че ние изпълняваме ангажиментите си – опазваме границите си, поемаме трудности, но не получаваме нещо, което се полага на страната ни и Румъния. Тук е въпрос на справедливост и правила, ако някой е изпълнил условията, трябва да има реципрочност и от другата страна и България да стане член на Шенген", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев при откриването на националната кампания "България в Шенген. Време е!" в Археологическия музей в столицата, предаде БГНЕС.


Станишев бе категоричен, че днес се поставя нов разговор за една справедлива Европа и за еднаквото третиране на всички граждани и страни в ЕС. "Имаме нужда от този разговор и самочувствие като нация. Не веднъж всеки един от нас се е сблъсквал с третирането на българите като втора категория граждани на ЕС. Всеки е изпитвал това и забавянето на членството на България в Шенген е израз на този двоен стандарт от страна на ЕС. Това е несправедливо и не може да продължава така занапред. България е изпълнила условията за членството в Шенген и това е казано ясно от ЕК и ЕП", каза лидерът на ПЕС.


България в Шенген е лична кауза за Станишев. "Като президент на ПЕС искам по свой начин да служа на държавата и чрез тази кауза. Когато имаме национална кауза трябва да сме способни да се обединяваме не само на думи, но и на действия в името на интереса на държавата и гражданите ни. В Европа има много приятели на каузата-България в Шенген". Според Станишев и премиерът Бойко Борисов споделя тази кауза. Лидерът на ПЕС вярва, че той ще се включи в нея по подходящ начин и в подходящо време.


Вицепремиерът Меглена Кунева също взе думата и заяви, че правото е на страната на България. "Казано е категорично, че до влизането на страната в Шенген, тя изпълнява ангажиментите си все едно, че е страна-членка, а когато ги изпълни става страна-членка. Ние сме изпълнили тези ангажименти. Защо се бавят страните-членки, заради общественото си мнение, а не защото не знаят, че по отношение на сигурността няма Европа на две скорости. Това обществено мнение трябва да се срещне с българското такова", заяви Кунева. Според нея, ако се подкрепи стратегията за съдебна реформа, това ще бъде още една стъпка в посока влизане в Шенген. Кунева смята, че има нужда от политическо обединение от тази важна цел. "Няма да спра, за да мога да убедя всеки от партньорите си, че заслужаваме да сме там. България трябва да е в Шенген в България трябва да има върховенство на закона", каза още Меглена Кунева.


От своя страна политикът и историк проф. Андрей Пантев коментира, че въпросът за влизането на България в Шенген занимава нашето въображение от много време насам. Защо една от най-великите идеи се осъществява по толкова бавен начин, запита той. Според проф. Пантев причината се корени в разединена Европа. Не само инвестиции и културна близост може да направят една идея толкова важна, колкото равноправието, смята той. Обръщаме се днес с идея, която е многозначна и всеобхватна идея, но за танго трябват двама души, категоричен е проф. Андрей Пантев. "Това не е светско усилие или показано, а общо желание да кажем на тези, които гледат с пренебрежение към нас-тук и сме и тук оставаме", заключи той.


На събитието присъстваха още министърът на правосъдието Христо Иванов, министърът на културата Вежди Рашидов, Борислав Цеков и Петър Кичашки от Движение "Модерна България", Тити Папазов, депутати от БСП, министри от кабинета Орешарски сред, които Десислава Терзиева, Таня Андреева, журналисти и духовници. Всички гости на стартиращата инициатива положиха подписа си под декларация в подкрепа на влизането ни в Шенген. По време на събитието организаторите пуснаха рекламния клип на инициативата.

Източник: Хаштаг-БГ

Клипът от инициативата: https://www.youtube.com/watch?v=5VWTSjdXqZI

Влезте, за да коментирате