Лозан Панов няма доверие на зам.председателите на СГС, търси нови

Вторник, 10 Март 2015 09:34 Публикувана в У нас Прочетена 657 пъти
След като Владимира Янева подаде оставка като административен ръководител на СГС, по предложение на Панов Висшият съдебен съвет назначи съдията от ВКС Владимир Йорданов за и.ф. началник. След като Владимира Янева подаде оставка като административен ръководител на СГС, по предложение на Панов Висшият съдебен съвет назначи съдията от ВКС Владимир Йорданов за и.ф. началник. Снимка: БГ НЕС

"Търсим колеги с авторитет, достойнство и морал, които да подпомогнат в дейността му изпълняващ функциите председател на Софийския градски съд Владимир Йорданов. И това не е тайна. Сегашните заместник-председатели на съда не биха могли да бъдат тези, които да подкрепят съдия Йорданов. Аз лично не давам своето доверие на тези хора, трябва да бъдат намерени нови лица." Това обяви днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който представи пред медиите съдия Йорданов.


След като Владимира Янева подаде оставка като административен ръководител на СГС, по предложение на Панов Висшият съдебен съвет назначи съдията от ВКС Владимир Йорданов за и.ф. началник.


Шефът на ВКС обясни, че подаването на оставки на зам.-шефовете на СГС ще предостави възможност на временния ръководител да предприеме действия, които да улеснят работата му. На въпрос на журналисти дали това е някакъв вид изолация на заместник-председателите на СГС, Владимир Йорданов заяви: "Моля ви за няколко дни време, за да намерим точното решение на този въпрос."


Иначе пред Владимир Йорданов стоят няколко неотложни задачи – най-напред да нормализира обстановката в СГС, стриктното спазване на случайното разпределение на делата, анализ на командированите и основанията за това. Той дори вече е изпълнил и някои неотложни задачи. Една от тях е възникнала в петък, когато съдия от Наказателното отделение на СГС е поискал лична охрана. И съдия Йорданов, като и.ф. председател, е сигнализирал съответните власти този съдия да бъде охраняван.


"Няма да му е леко на съдия Йорданов. Но с каквото можем ще му помагаме. СГС е символ на правосъдието в България, от този съд излезе и министър-председател на страната. Но аз ще настоявам още на следващото заседание на ВСС за бързо откриване на процедура за избор на титуляр", каза още председателят на ВКС. Той определи съгласието на съдия Йорданов да стане и.ф. като постъпката на човек, който има кураж. Лозан Панов отново каза, че за състоянието на СГС отговорност носят всички заместници, не в еднаква степен, но много трудно ще бъде на изпълняващ функциите да разчита на тези хора.Съдия Владимир Йорданов не пожела на този етап да посочи конкретни стъпки, които ще предприеме. Поиска няколко дни, за да се ориентира и начертае неотложните си задачи и едва след това ще ги обяви.


По отношение на случайното разпределение, съдия Йорданов заяви: "Съмнявам се, че при сегашния модел делата могат да се разпределят правилно и равномерно. Като съдия в Софийския районен съд никога не съм усещал проблеми със случайното разпределение, въпреки че към онзи момент нямаше конкретни правила, по които се извършва, а само добри практики." "Правен свят" научи, че една от идеята е да се въведе практиката, която съществуваше в НО на СГС – всички съдии разпределяха като се редуваха.


По отношение на задълженията на председателите на окръжните съдилища да разрешават използването на СРС, и.ф. шефът на СГС обяви, че ще има промени, но все още не иска да каже какви. Самият той не знаел дали ще разписва СРС. Лозан Панов добави от своя страна, че е важно как тази дейност ще бъде организирана.


Накрая съдия Йорданов заяви, че добре познава СГС, защото е работил в съда девет години: "Знам, че има напрежение. Оценявам положението като сериозно. Най-напред ще се опитам да разбера на какво се дължи напрежението." Според него причините за напрежението са 20-30 конкретни решения по различни проблеми и свръхнатовареността на съдиите.

 

Източник: Правен свят

http://www.legalworld.bg/42924.niamam-doverie-na-zam-predsedatelite-na-sgs-tyrsim-novi-lica.html

Последно променена в Вторник, 10 Март 2015 09:38
Влезте, за да коментирате