Вицеадмирал Румен Николов: Като член на НАТО България е в готовност да изпълнява ангажиментите си за осигуряване на сигурността в региона

Вторник, 17 Март 2015 21:36 Публикувана в У нас Прочетена 839 пъти
Като член на НАТО България е в готовност да изпълнява  своите ангажименти за осигуряване на сигурността в региона, в  който сме, увери началникът на отбраната вицеадмирал Румен  Николов на съвместен брифинг със заместник-върховния командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал сър Ейдриън Брадшоу. Като член на НАТО България е в готовност да изпълнява своите ангажименти за осигуряване на сигурността в региона, в който сме, увери началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов на съвместен брифинг със заместник-върховния командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал сър Ейдриън Брадшоу. Снимка: Красимир Делчев, БГНЕС

Като член на НАТО България е в готовност да изпълнява своите ангажименти за осигуряване на сигурността в региона, в който сме, увери началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов на съвместен брифинг със заместник-върховния командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал сър Ейдриън Брадшоу. 


Брадшоу, който е на посещение в България, разговаря днес със заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев и с вицеадмирал Николов по редица теми, свързани с учения и възможностите за подготовка и тренировки като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността, развръщането на сили в отговор на кризи и продължаващото участие на България в операциина НАТО като "Решителна подкрепа" в Афганистан и операцията в Косово.


В отговор на въпрос доколко смята, че сигурността на България е застрашена заради събитията в Украйна, ген. Брадшоу коментира, че действията на Русия в Крим и Източна Украйна са показали готовността й да започне процес на промяна на суверенните граници на суверенни държави със сила, което е съществено отклонение от международно приетите правни норми. Това би имало последици не само за България, но и за всички държави членки на Алианса, особено тези от източния фланг, така че ние трябва да покажем недвусмислено, че сме непоколебими в това, че ще застанем зад постановките на чл. 5, посочи той. Нашият отговор досега е бил изцяло отбранителен и напълно пропорционален на заплахата, но е абсолютно необходимо да уверимсъюзниците си, че заставаме твърдо зад принципите за колективната отбрана и че няма да позволим агресия от страна на дадена държава към нито един от нашите съюзници, каза ген. Брадшоу.

 
Алиансът на държавите от НАТО единодушно одобри мерките за повишаване на гаранциите за сигурността, както и повишаване на готовността и способностите на силите за отговор на НАТО, посочи ген. Брадшоу на брифинга. Сформирането на съвместни сили с много висока степен на готовност на ниво напълно оборудвана и подготвена бригада, в състава на едни сили за отговор на НАТО, които ще са с повишена готовност, демонстрира твърдата ни решимост да защитим територията на Алианса, заяви Брадшоу, който изрази удовлетворение от плановете и готовността на България заизграждане на нейна територия на център за интегриране на силите на НАТО, чиято цел ще бъде да спомага за координиране на съвместната подготовка и тренировка. 


Генералът отбеляза важността и на военноморските маневри на съюзниците в Черно море. 
Приносът на България отразява твърдата ви решимост и ангажираност с колективната сигурност, каза ген. Брадшоу. Във връзка с ученията, тренировките и подготовките, в които участват българските въоръжени сили, на територията на страната, както и в други страни - партньори и съюзници, вицеадмирал Николов заяви, че подготовката се води за участие в мисии и операции, но конкретна насоченост към момента няма.

Източник: БТА

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1038250

Последно променена в Вторник, 17 Март 2015 22:17
Влезте, за да коментирате