България заема 3-то място по жертви на пътя в ЕС

Вторник, 24 Март 2015 19:18 Публикувана в У нас Прочетена 780 пъти
През миналата година загиналите при пътни злополуки у нас са били 90 на милион население, което ни подрежда на трето място в Евросъюза заедно с Литва - с малко по-лоши показатели са само Румъния и Латвия. Най-малко смъртни случаи при катастрофи е имало в Малта, Холандия, Швеция, Великобритания. През миналата година загиналите при пътни злополуки у нас са били 90 на милион население, което ни подрежда на трето място в Евросъюза заедно с Литва - с малко по-лоши показатели са само Румъния и Латвия. Най-малко смъртни случаи при катастрофи е имало в Малта, Холандия, Швеция, Великобритания. Снимка: novini.bg

Страната ни продължава да е сред водещите в негативната статистика за жертвите по европейските пътища. При представянето на данните за 2014-а година еврокомисарят по транспорта Виолета Булц коментира, че вероятността да намериш смъртта си на пътя в България е три пъти по-голяма, отколкото във Великобритания.

 

През миналата година загиналите при пътни злополуки у нас са били 90 на милион население, което ни подрежда на трето място в Евросъюза заедно с Литва - с малко по-лоши показатели са само Румъния и Латвия. Най-малко смъртни случаи при катастрофи е имало в Малта, Холандия, Швеция, Великобритания.

 

За страната ни прави впечатление, че след няколко години на спад, през 2014-а отново е регистрирано увеличение на броя на жертвите при пътни инциденти. Общоевропейската тенденция е в обратна посока, като през миналата година загиналите са били средно 50.5 на милион. Европейската комисия си поставя за цел да намали максимално броя на смъртните случаи, като за целта, наред с другите мерки, се предвижда и преразглеждане на правилата за безопасно управление на пътната инфраструктура.

 

Източник:БНР

http://bnr.bg/post/100537302/balgaria-prodaljava-da-e-sred-vodeshtite-v-negativnata-statistika-za-jertvite-po-evropeiskite-patishta

Влезте, за да коментирате