Бойко Борисов: За първото тримесечие събрахме с 820 млн. лв. повече приходи от същия период на 2014 г.

Сряда, 25 Март 2015 18:17 Публикувана в У нас Прочетена 814 пъти
   Борисов коментира още, че събраните в повече пари отиват  веднага за социални плащания, като например добавките за  пенсионерите за празниците. Той благодари както на финансовия  министър и екипа му за постигнатите резултати , така и на  службите и прокурорите за по-ефективната работа при борбата с  контрабандата и измамите. Борисов коментира още, че събраните в повече пари отиват веднага за социални плащания, като например добавките за пенсионерите за празниците. Той благодари както на финансовия министър и екипа му за постигнатите резултати , така и на службите и прокурорите за по-ефективната работа при борбата с контрабандата и измамите. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Към настоящия момент приходите в бюджета са с 820 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Това се дължи на активната и постоянна борба с контрабандата, коментира министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, по време на което темата беше обсъдена. Това съобщи пресслужбата на кабинета, цитирайки стенограмата от днешното заседание. 


    "Мисля, че за всички е ясно, че ако не бяхме застанали на пътя на тези пари, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година", казва премиерът.


    Министърът на финансите Владислав Горанов отбелязва, че все още не е постигнат балансиран бюджет,  но се правят усилия "да си отвоюваме територията на държавата и да запомнят всички, че да се прави политика през разходите, а не през приходите, дава резултат. Това помогна много и в дебата с инвеститорите, които успяха да гласуват доверие на България и на 26 март, утре, ще сеизвърши settlement на 3 милиарда и 100 милиона евро по сметки на българското правителство от емисията, която приключи във Виена на 19 март", информира Горанов. По думите му да вземеш отпазара на държава, чийто кредитен рейтинг е близък до "боклук",3 милиарда и 100 милиона евро, при лихва средно за емисията 2,55 на сто и да направиш двадесетгодишна ценна книга при фиксирана лихва 3,1 на сто, която ще се връща на 26 март 2035 година - това си е доверие. 


    Горанов отбелязва още, че от тези 3 милиарда и 100 милиона евро, които ще бъдат заверени по сметки на правителството на 26 март, още на другия ден ще бъдат възстановени 1,5 милиарда на Фонда за гарантиране на влоговете и всъщност нетната сума, която ще служи за буфер на правителството, ще бъде 1 милиард и 600 милиона евро.


    Знаете, че по разчети имаме доста сериозен дефицит в бюджета за 2015 г. С всяко преизпълнение на приходите спрямо заложения в бюджета план е добре да намаляваме тази дупка, за данямаме дебата в парламента за дълга, коментира още финансовият министър. 
    Борисов коментира още, че събраните в повече пари отиват веднага за социални плащания, като например добавките за пенсионерите за празниците. Той благодари както на финансовия министър и екипа му за постигнатите резултати , така и на службите и прокурорите за по-ефективната работа при борбата с контрабандата и измамите. "Каквото било - било, искаме си парите в държавата! Толкова. Всеки от вас има нужда. Тази година ще попълним дупката в бюджета, 2016 г. това, което изкараме повече, ще ви дам да похарчите - за болници, за хеликоптери, за армия, за МВР, за социални, да не забравя "Бърза помощ", да строим, да оправим свлачищата и срутищата - над 200 са вече, жп линии", посочва премиерът Борисов на заседанието. Той категорично заявява, че щесе действа безкомпромисно към всеки, но добавя, че  реакцията няма да закъснее. 


    Според министър-председателя НЕК трябва да печели. Може една стотинка да е, но това - да губи всеки месец и да трупа милиарди е абсурд, казва премиерът на министъра на енергетикатаТеменужка Петкова. "Същото е в топлоцентралите. Те работят и произвеждат скъп ток, който държавата, НЕК изкупува примерно на 170 лева, има някои на 300 лева изкупуваме; в същото време сикупува от свободния пазар на 70 лева. Разликата - огромни печалби се натрупват у няколко човека, а държавата и НЕК всеки месец затъва, затъва, затъва. Защото няма никаква финансова логика - както се казва, само трънски майстор може да го отреже три пъти нещо и да вика: "Все късо и късо, ще го режа още веднъж", коментира още премиерът.

 

Източник: БТА

Влезте, за да коментирате