Станишев се надява плана „Юнкер” да заработи през лятото

Сряда, 25 Март 2015 18:42 Публикувана в У нас Прочетена 1149 пъти
"Този план е ключово условие социалистите да подкрепят Комисията "Юнкер”, заяви Станишев "Този план е ключово условие социалистите да подкрепят Комисията "Юнкер”, заяви Станишев Снимка: pernik1.com

По думите на лидера на ПЕС страните  трябва да знаят какви точно са критериите, а Комисията да ги подпомогне в процеса на кандидатстване.
„Разговарял съм с много еврокомисари, които разбират, че държави като България могат да имат проблем с проектите. Затова предложих да има работни групи, които да съдействат за разработването им”, допълни той.„Борихме се 5 г. този план да се случи. Той беше и ключово условие социалистите да подкрепят Комисията Юнкер”, заяви Станишев.


По думите му особено важен е регионалният баланс при одобряването на проектите.„Нека страните от Централна и Югоизточна Европа да не останат в периферията. Разговарял съм по тези теми с премиерите на Чехия, Словения и Румъния, които да поставят въпроса на Европейски съвет. Говорих и с българския премиер, който да се присъедини към тяхната инициатива за баланс на проектите“, обясни Станишев.„Необходима е нова политика, която европейските социалисти отстояваме в продължение на последните 4-5 години, акцентирайки върху нуждите от инвестиции – частни и публични. Да се инвестира в реален икономически растеж, в устойчиви работни места“, каза Станишев.


Той допълни, че това е причината за провеждането на утрешната мащабна конференция. Тя е с участието на комисаря по икономическо развитие Пиер Московиси, представители на синдикатите, министри на финансите и на труда и социалната политикика от държавите-членки. Експерти от Америка и Япония ще представят техния опит за справяне с кризата, акцентирайки върху инвестициите.
„Това е едно от исканията на социалистите. Ние се борим за прогресивното развитие на Стария континент, за икономически растеж, за реиндустриализация, за разлика от политиката на ограничения на десницата. Хората трябва да знаят, че исканите от нас промени вече започват да се случват, защото без социалистите в ЕП и ЕК не може да се вземат ключовите решения”, подчерта той.


Станишев припомни, че от началото на икономическата криза, измъчила цяла Европа, десните са наложили политика, която се свежда само до рестриктивни мерки, орязващи най-вече социални придобивки.


„Тази политика не доведе до никакъв икономически растеж, а напротив – задълбочи всички противоречия в Европа, бедността нарасна неимоверно, както и безработицата. Отиваме към дефлация. Всичко това показва необходимостта от нова политика“, категоричен бе евросоциалист №1.


По неговите думи само балансирането на бюджета не е гаранция за устойчиво развитие.„Не можем да имаме устойчиви общества, които се развиват динамично, ако социалният аспект, който винаги е присъщ на европейския модел, бъде разрушен“, поясни той.


Сергей Станишев заяви, че на конференцията ще се обсъждат и политики, които можем да приложим у нас и затова по негова покана присъстват и народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“.

Източник: glasove.com

http://glasove.com/politika/49650-stanishev-planyt-iunker-da-zaraboti-do-iuli

Влезте, за да коментирате