Предложенията за промени в НПК на Цацаров минаха на първо четене

Четвъртък, 26 Март 2015 13:06 Публикувана в У нас Прочетена 942 пъти
“Има остра нужда от приемането на поправките”, защити новите текстове при дебатите вчера шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ. Колежката му от БСП Мая Манолова подчерта, че промените не обслужват нито прокурорите, нито адвокатите, а интересите на българските граждани. “Има остра нужда от приемането на поправките”, защити новите текстове при дебатите вчера шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ. Колежката му от БСП Мая Манолова подчерта, че промените не обслужват нито прокурорите, нито адвокатите, а интересите на българските граждани. Снимка: classa.bg

Народните представители от всички парламентарни групи загърбиха политическите си противоречия вчера, за да подкрепят единодушно на първо четене промените в НПК, станали известни като поправката “Анти Галеви”. Текстовете целят пресичане на случаите, в които престъпници с влязла в сила присъда забягват зад граница, за да отърват затвора. Освен дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев по тази схема от родното правосъдие се покриха още куп лица, сред които и осъденият за двойното убийство пред дискотека “Соло” Илиян Тодоров.

 

Промените в НПК бяха внесени формално от депутати, но първо ги лансира главният прокурор Сотир Цацаров. След повсеместно деклариране, чемерките дори са закъснели.

 

110 законотворци им дадоха зелена светлина в пленарната зала вчера, като нито един не се обяви против или въздържал се. Заявки имаше само за доизкусуряване на някои от алинеите преди окончателното им приемане на второ четене. Сред гласуваните ключови промени е отнемането на личните документи на обвиняемите за тежки умишлени престъпления, с което да се пресече възможността им за излизане в чужбина при наложена забрана. В същото време на тези лица ще се издават заместващи документи, за да може до влизане в сила на присъдата да се ползват от всички права на останалите български граждани, включително да гласуват по време на избори. Сред крутите мерки е и въвеждането на електронно наблюдение при домашен арест, коетоби могло да става с гривни с GPS.

 

Затяга се и режимът при налагане на мярка “подписка”, като се разписва забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Предвижда се и задължително присъствие на подсъдимите при делата на втора инстанция, за да не “духнат”, докато процесът се подмята между съдилищата.

 

С приетите текстове се променя и режимът за разрешаване на СРС за магистрати, като това вече ще става от председателя на ВКС по искане на главния прокурор. Наскоро Цацаров мотивира промяната, като уточни, че сегашната система е неефективна и е в основата на слабата борба с корупцията в съдебната система.

 

“Има остра нужда от приемането на поправките”, защити новите текстове при дебатите вчера шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ. Колежката му от БСП Мая Манолова подчерта, че промените не обслужват нито прокурорите, нито адвокатите, а интересите на българските граждани.Според нея ако законопроектът е бил приет по-рано, е нямало да се случи “ужасното престъпление във Велико Търново”, при което студентката Вероника бе убита от укриващ се от правосъдието рецидивист. Социалистката отбеляза основният принос на Цацаров за изготвянето на текстовете и в същото време подчерта, че с подобна ефективност в работата си не може да се похвали правосъдният министър Христо Иванов. “Къде са му реформите”, попита Манолова по адрес на издигнатия от реформаторите министър и припомни, че той “отдавна не е протестър”.

 

Социалистката настоя Иванов да спре с ПР акциите си и голите обещания, а да се задейства по отношение на реформата в съдебната система.

 

Източник: monitor.bg

http://www.monitor.bg/article?id=464791

 

Влезте, за да коментирате