Съдия Сантиров съди следователя Петър Петров за непозволено увреждане

Понеделник, 30 Март 2015 13:08 Публикувана в У нас Прочетена 718 пъти
През пресслужбата на съда Сантиров обясни пред "Сега", че съди Петров заради накърнено достойнство. Не разкри обаче каква е сумата на иска му. Процесът още не е насрочен, тъй като досега двама колеги на Сантиров от градския съд са си направили отвод. Ако не се намери кой да гледа процеса там, Софийският апелативен съд ще трябва да го пренасочи към друг окръжен съд. През пресслужбата на съда Сантиров обясни пред "Сега", че съди Петров заради накърнено достойнство. Не разкри обаче каква е сумата на иска му. Процесът още не е насрочен, тъй като досега двама колеги на Сантиров от градския съд са си направили отвод. Ако не се намери кой да гледа процеса там, Софийският апелативен съд ще трябва да го пренасочи към друг окръжен съд. Снимка: bgdnes.bg

Съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров е завел гражданско дело за непозволено увреждане срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров. Това показва справка в деловодството на съда. През пресслужбата на съда Сантиров обясни пред "Сега", че съди Петров заради накърнено достойнство. Не разкри обаче каква е сумата на иска му. Процесът още не е насрочен, тъй като досега двама колеги на Сантиров от градския съд са си направили отвод. Ако не се намери кой да гледа процеса там, Софийският апелативен съд ще трябва да го пренасочи към друг окръжен съд.През февруари Сантиров беше окончателно оправдан по дело за корупция, по което беше подсъдим заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Основен прокурорски свидетел по делото беше следователят Петров. В решението си върховните съдии записаха, че делото "Цонев-Сантиров-Попов" е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение". След като беше окончателно оправдан, съдията има право да съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за вреди от незаконно повдигане на обвинение, предаване на съд и поддържане на обвинението. Съпроцесникът му Николай Цонев вече го направи заради три дела, по които беше оправдан окончателно, преди да чуе "невинен" и по процеса за подкуп. За трите оправдателни присъди държавното обвинение дължи на Цонев общо 73 141 лв. обезщетения и разноски, както и лихви върху тези суми. От прокуратурата вече са обжалвали трите си загуби по Закона отговорността на държавата за вреди пред апелативния съд.


Цонев беше оневинен за това, че със средства, отпуснати за друго, е увеличил капитала на "Терем" с над 38 млн. лв. Освен това над 19 млн. лв. от печалбата на военния завод за 2008 г. останали в него, вместо да бъдат платени като дивидент на държавата. Второто му дело беше за особено тежък случай на престъпление по служба от 1999 г., когато бе началник на Управление "Снабдяване и търговия" и шеф на Дирекция "Управление на доставките" в МО - погазил закона за обществените поръчки при сключването на 4 договора и на МО били нанесени 970 653 лв. щети. Третото дело срещу Цонев, което не издържа в съда, беше за това, че е ощетил държавата с 8 млн. лв. с неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

 

Източник: segabg.com

http://www.segabg.com/article.php?id=745028

Влезте, за да коментирате