БСП иска държавата да си върне американските тецове

Сряда, 15 Април 2015 21:22 Публикувана в У нас Прочетена 996 пъти
Според Куюмджиев и Янков държавата може да създаде ново дружество с начален капитал от 1-2 млрд. лв., които да му помогнат да предложи цена за американските тецове. По думите им това в дългосрочен план може да доведе до трайно стабилизиране на цените. Куюмджиев заяви, че както правителството е успяло да спазари 16 млрд. лв., така ще договори и нови два. Според Куюмджиев и Янков държавата може да създаде ново дружество с начален капитал от 1-2 млрд. лв., които да му помогнат да предложи цена за американските тецове. По думите им това в дългосрочен план може да доведе до трайно стабилизиране на цените. Куюмджиев заяви, че както правителството е успяло да спазари 16 млрд. лв., така ще договори и нови два. Снимка: bsp.bg

Предоговарянето на цените за изкупуване на електроенергия от американските електроцентрали AES и "КонтурГлобал" не е нищо повече от евтин пиар и разкриват немощ на правителството да води преговори.


Това заяви председателят на Съвета по енергетика към БСП Явор Куюмджиев по време на съвместна с депутата Красимир Янков пресконференция в централата на партията. На пресконференцията те разкритикуваха политиката на управляващите в сектор енергетика.


Според Куюмджиев има възможност държавата са си върне обратно т.нар. американски тецове. Ако ЕК потвърди, че договорите самериканските централи са държавна помощ, то българското правителство би имало много по-силни позиции в преговорите с тецовете, като дори е възможно държавата да си ги върне обратно.


Според Куюмджиев и Янков държавата може да създаде ново дружество с начален капитал от 1-2 млрд. лв., които да му помогнат да предложи цена за американските тецове. По думите им това в дългосрочен план може да доведе до трайно стабилизиране на цените. Куюмджиев заяви, че както правителството е успяло да спазари 16 млрд. лв., така ще договори и нови два.


На въпрос дали когато са били на власт е имало директни преговори с американските централи за това те отново да станат държавни, Куюмджиев заяви, че шефът на КонтурГлобал по това време е поискал 600 млн. евро, за да се прехвърли собствеността.
Отново по темата Куюмджиев заяви, че българските власти крият писмо от Европейската комисия, което е изпратено в края на октомври с въпроси относно това дали дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от американските централи не представлява нерегламентирана държавна помощ.


Припомняме, че юни 2014 г. тогавашният състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, оглавяван от Боян Боев, изпрати писмо с въпрос до ЕК, дали договорите подписани от кабинета Костов не представляват държавна помощ. Какъв е ходът на това производство не е ясно, заяви от своя страна Красимир Янков. Ако това не се разкрие, депутатът от БСП заяви, че те сами ще сезират ЕК.


Куюмджиев заяви, че темата е достатъчно актуална и ще предложи на парламентарната група на БСП Лява България да обсъди внасянето на вот на недоверие към правителството на тема енергетика.

 

Източник: news.bg

http://news.ibox.bg/news/id_679003302

Влезте, за да коментирате