Хора около ДПС искат да изкупят на безценица активите на КТБ, заяви Илиан Зафиров

Четвъртък, 16 Април 2015 09:37 Публикувана в У нас Прочетена 1699 пъти
На въпрос "Зависи ли от нещо Иван Искров?, Зафиров отговори, че има смисъл в последната информация, изнесена от Цветан Василев за африкански банки, което го навежда на мисълта, че там има нещо. На въпрос "Зависи ли от нещо Иван Искров?, Зафиров отговори, че има смисъл в последната информация, изнесена от Цветан Василев за африкански банки, което го навежда на мисълта, че там има нещо. Снимка: vesti.bg

"Хора около ДПС искат да изкупят на безценица активите на КТБ", каза бившият изпълнителен директор на КТБ Илиан Зафиров пред бТВ. "Правейки си изводите от фактите до сега, най-големият кредитополучател на банката е Делян Пеевски. Министър Горанов също много взаимодейства с ДПС. За мен там се намират хората, които ще изкупят банката. Активите не са оценявани, но това е отделна тема", допълни Зафиров.


Според него тепърва ще разграбват активите на КТБ. "Даже 7-дневният срок ще бъде съкратен. 3 дела бяха 3 в едно на конец подписани за отрицателно време, за да влезе делото КТБ в СГС. Сумирайте всички факти до тук - целта е да бъдат по някакъв начин реприватизирани активите на банката. От тук има 2 варианта: първият минава през национализация на банката в смисъл, че тя ще бъде изкупена от Банката за развитие и след това препродадена като цяло предприятие на когото трябва за колкото трябва", коментира Зафиров и продължи:

"Другият вариант е активите да бъдат продадени от синдиците на парче. Както до сега всички активи на предприятия бяха разпродадени на безценица". Попитан ще има ли сделка за 1 евро, бившият управител на БНБ каза:


"Първо сделката не е за 1 евро, има да се покриват 900 млн. евро задължения. Сделката ще подпише този, който първо плати задълженията".
На въпрос "Зависи ли от нещо Иван Искров?, Зафиров отговори, че има смисъл в последната информация, изнесена от Цветан Василев за африкански банки, което го навежда на мисълта, че там има нещо. 


"Предпочитам тези неща, да не ги знам. Ако знам това, което знае г-н Василев, може да ме намерите в някой храсталак", каза бившият управител на КТБ. Той разказа, че Цветан Василев му е споделил, че се очаква атака, но без подробности. Зафиров разказа и, че банкерът е предупредил основните политически сили, както и ДАНС, МВР, прокуратура да се задвижат, защото това е тяхна работа. 

 


"Хората, които стоят зад това се обявиха", каза Зафиров и още: "Знаех, че ще има проблеми по тази тема, но не предполагах, че атаката може да бъде толкова повсеместна и унищожителна. Самият г-н Василев ме информира, че има проблеми с Пеевски и предстои такъв конфликт". 
По преценка на Илиан Зафиров КТБ не е давала кредити на кухи фирми, защото сделките са били обезпечавани с имоти. Но е имало фирми, обезценени до 80 %, както и такива, зад които стояли 20 предприятия, 200 декара в София, терени на морето, 7 жилищни и администиртативни сгради. 


"Банката е трябвало да се обезцени с толкова, колкото е било сметнато", посочи обаче бившият управител на КТБ. Той разказа, че преди атаката на банката е изтеглил своите 6 000 лв., а парите на брат му, за които беше съобщено, че също е изтеглил, Зафиров разказа, че е изтеглил заради преместване от една държава в друга. 


"Когато се развиваше това масирано изтегляне на пари, имаше човек в БНБ, който пряко следеше за управителите на БНБ. Те знаеха какво е състоянието на банката и не предприеха нищо, просто наблюдаваха как банката фалира и изтича", завърши бившият изпълнителен директор на КТБ. 


Източник: glasove.com

http://glasove.com/politika/50418-bivsh-upravitel-na-ktb-hora-okolo-dps-iskat-da-izkupqt-na-bezcenica-aktivite-na-bankata

Последно променена в Вторник, 09 Юни 2015 18:47
Влезте, за да коментирате