Адвокатите излизат на протест на професионалния си празник

Четвъртък, 16 Април 2015 10:02 Публикувана в У нас Прочетена 1093 пъти
Срещу промените в Закона за адвокатурата се обявиха счетоводители, нотариуси и консултанти. Мотивът им е, че с измененията в закона се изземват голяма част от техните дейности и се създава адвокатски монопол върху бизнес и консултантските услуги. С предстоящите промени се очаква доходите от такси на нотариусите значително да намалеят. Срещу промените в Закона за адвокатурата се обявиха счетоводители, нотариуси и консултанти. Мотивът им е, че с измененията в закона се изземват голяма част от техните дейности и се създава адвокатски монопол върху бизнес и консултантските услуги. С предстоящите промени се очаква доходите от такси на нотариусите значително да намалеят. Снимка: internews.bg

Адвокати излизат на протест. Облечени в тоги и с червени лентички на реверите ще демонстрират пред Съдебната палата в подкрепа на промените в Закона за адвокатурата.

 

Йордан Цветанов, заместник председател на Висшия адвокатски съвет, защити в студиото на БНТ, предлаганите от тях законови промени, като обвини критиците, че не са запознати с предлаганите промени ине познават в детайли нормативите.

 

На практика  адвокатурата не иска да й се разширяват правомощията, а да се детайлизират, за да могат действително адвокатите да защитават интересите на гражданите. Адвокатите в момента в България са като "и сам войнът е войн" в защита на интересите на клиента си срещу държавната администрация, посочи Цветанов.

 

Отличителни знаци на протест по решение на Висшия адвокатски съвет ще носят защитниците в цялата страна, става ясно от електронните страници на гилдията.

 

Събитието ще се проведе днес - именно в Деня на Конституцията. На 16 април отбелязваме Деня на българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители. На този ден през 1879 г. е приета Търновската конституция. До момента България има 4 Конституции.

 

Срещу промените в Закона за адвокатурата се обявиха счетоводители, нотариуси и консултанти. Мотивът им е, че с измененията в закона се изземват голяма част от техните дейности и се създава адвокатски монопол върху бизнес и консултантските услуги.

 

С предстоящите промени се очаква доходите от такси на нотариусите значително да намалеят.

 

Източник: news.bg
http://news.ibox.bg/news/id_1401827647

Влезте, за да коментирате