Потокът от руски туристи е почти спрял, заяви Калин Драганов

Понеделник, 20 Април 2015 22:05 Публикувана в У нас Прочетена 894 пъти
„Това се отрази особено лошо на детските лагери, тъй като те се плащат или директно от държавата, или от държавните предприятия. В момента този поток е почти спрял”, допълни Драганов. „Това се отрази особено лошо на детските лагери, тъй като те се плащат или директно от държавата, или от държавните предприятия. В момента този поток е почти спрял”, допълни Драганов. Снимка: infotourism.net

Ранните резервации за летния сезон почти приключиха. 70% от записванията в Западна Европа са направени. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Калин Драганов, член на Управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).


 По думите му, на някои пазари има спадове, на други не, но на този етап няма никакви драстични промени в това отношение. Драганов обясни, че туристите от Западна Европа са толкова малко по принцип, че няма как да намалеят още. 


„Проблемът по-скоро е при руския и украинския пазар. За съжаление на този етап нещата не изглеждат добре, поради това, че рублата падна в отношението й към еврото. Това се оказа неблагоприятно за нас. Руснаците се въздържаха да правят резервации, но последният месец нещата се обърнаха”, заяви Драганов. 


Той обясни,че рублата успя да си върне позициите, но руснаците изчакват с записванията, за да видят до кога ще продължи тази тенденция, тъй като се очаква рублата да се повиши още, а цените на почивките да станат по- ниски. „Надявам се, че руската валута ще се стабилизира и руснаците ще започнат да правят резервации”, заяви Калин Драганов.


 Той коментира още, че фалита на многото руски фирми, които са продавали в България, сега дават отражение при записванията за летния сезон. По думите на Калин Драганов, друг факт, който оказва влияние за руският пазар са ограниченията наложени на туристите, които получават пълно или частично овъзмездяване от фирмите или държавните предприятия, в които работят. 


„Това се отрази особено лошо на детските лагери, тъй като те се плащат или директно от държавата, или от държавните предприятия. В момента този поток е почти спрял”, допълни Драганов.

 

Източник: Агенция „Фокус“

Влезте, за да коментирате