Как съдът ощети държавата за 800 млн.лв

Четвъртък, 23 Април 2015 17:19 Публикувана в У нас Прочетена 2296 пъти
Софийският градски съд обяви вчера фалита на КТБ и определи за начална дата на неплатежоспособността й 6 ноември 2014 г. С решението на съда дейността на КТБ и правомощията на органите й са прекратени и те са лишени от правото да се разпореждат с имуществото, включено в масата на несъстоятелността. Софийският градски съд обяви вчера фалита на КТБ и определи за начална дата на неплатежоспособността й 6 ноември 2014 г. С решението на съда дейността на КТБ и правомощията на органите й са прекратени и те са лишени от правото да се разпореждат с имуществото, включено в масата на несъстоятелността. Снимка: novini.bg

Софийският градски съд обяви вчера фалита на КТБ и определи за начална дата на неплатежоспособността й 6 ноември 2014 г. С решението на съда дейността на КТБ и правомощията на органите й са прекратени и те са лишени от правото да се разпореждат с имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

 

Освен това се налагат обезпечителни мерки върху цялото имущество на банката. Магистратите са записали още, че следва да започне и незабавно осребряване на активите на КТБ, с цел да се изплатят задълженията към кредиторите й.

 

По закон самите кредитори имат срок от над година и два месеца, в които да заявят своите претенции към фалиралия трезор. Докато тече процедурата по изготвяне на окончателен списък с лицата и фирмите, с които КТБ трябва да се разплати обаче, синдиците ще трябва да се опитат да осребрят активите й, а постъпленията от тази дейност ще послужат за изплащане на дълговете на трезора. Към момента най-големият кредитор на фалиралата банка е държавата, която чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките наля 3,5 млрд. лв., за да се разплатят с гарантираните по закон депозанти. Освен хазната пари чакат и други кредитори, сред които и вложители, чиито средства по сметки са надвишавали гарантираните по закон. Според съдията - докладчик по делото за фалита на КТБ, Иво Дачев КТБ е изпаднала в неплатежоспособност от момента, в който БНБ отне лиценза й на 6 ноември миналата година. 


Това, което ощетява в значителна степен държавата е именно определената от съда начална дата на неплатежоспособността на КТБ – 6 ноември. Тя може да се окаже ключова за исковете от страна на синдиците за отмяна на прихващания за 800 млн. лв., тъй като законът предвижда те да са недействителни, ако кредиторът "е знаел, че е настъпила неплатежоспособност".Всичко това означава, че всички, които в периода от 30 септември до 6 ноември са успели да прихванат своите вземания ще успеят да спасят парите си.

 

Така най-големият кредитор на фалиралата банка – държавата, няма да може да събере тези 800 млн.лв, с които да покрие част от изплатените средства.

За изготвянето на статията е използвана информация от monitor.bg

Последно променена в Четвъртък, 23 Април 2015 17:27
Андриан Боянов

Андриан Боянов e юрист, участник в управителните органи на някои от активните неправителствени организации, борещи се за върховенство на закона,съхраняването на демократичните ценности и наблюдение на изборния процес. На 24г. неженен. Андриан Боянов е адвокат в Софийска адвокатска колегия, кантора „Беров, Боянов, Гогов и партньори“.

Влезте, за да коментирате