Плевнелиев на визита в Монголия и Южна Корея

Неделя, 10 Май 2015 11:43 Публикувана в У нас Прочетена 1403 пъти
Монголия е първата страна в тази държавна визита на Росен Плевнелиев. А първата му среща там ще бъде с възпитаници на български висши учебни заведения. Над 500 монголски граждани са завършили висшето си образование в България, а около 3 000 души са преминали различни специализации в нашата страна. Монголия е първата страна в тази държавна визита на Росен Плевнелиев. А първата му среща там ще бъде с възпитаници на български висши учебни заведения. Над 500 монголски граждани са завършили висшето си образование в България, а около 3 000 души са преминали различни специализации в нашата страна. Снимка: opozicia.com

Президентът Росен Плевнелиев заминава на посещение в Монголия и Южна Корея.


В Монголия визитата ще протече в контекста на 65-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Акцент по време на посещението ще бъде поставен върху възможностите за задълбочаване на политическия диалог, засилването на търговско-икономическото сътрудничество и партньорството между България и Монголия в области като минно дело, фармацевтика, енергетика, земеделие и производство на храни, кожарска индустрия, високите технологии, изграждане на модерна инфраструктура, наука, образование и култура.


Монголия е първата страна в тази държавна визита на Росен Плевнелиев. А първата му среща там ще бъде с възпитаници на български висши учебни заведения. Над 500 монголски граждани са завършили висшето си образование в България, а около 3 000 души са преминали различни специализации в нашата страна. Български възпитаници са членове на парламента и правителството на Монголия, завършили в нашата страна участват активно и в администрацията на страната. Сред тях са министърът на храните и земеделието Раднаа Бурмаа, народният представител Лувсан Ерденечимег, посланикът на Монголия в България Лхамсурен Дугержав, както и редица дейци на изкуството.


В български висши училища през тази учебна година се обучават общо 35 монголски студенти, като в Американския университет - Благоевград те са 30, в платена форма на обучение. По Програмата за сътрудничество ежегодно в България бива приет по един монголски студент и един докторант.


Няколко документа ще бъдат подписани в монголската столица, които касаят образованието, научното сътрудничество между академиите на науките на двете държави, изпълнението на програмата за техническа помощ в сектор земеделие, както и Протокол между правителствата на България и Монголия за инвентаризация на международните договори и Меморандум за разбирателство между министерствата на външните работи.


На държавния глава предстои среща с монголския му колега Цахиагийн Егбелдорж, с председателя на Великия държавен Хурал Зандаахуу Енхболд, с министър-председателя на Монголия Чимед Сайханбилег. По време на посещението в Улан Батор ще бъде открит и паметник на кирилицата. Монголия е единствената неславянска страна, която пише на кирилица.


Източник: dariknews.bg

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1430453

Последно променена в Вторник, 12 Май 2015 19:18
Влезте, за да коментирате