БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ СВЕТОВНАТА ИНИЦИТИВА „ШАБАТ НА СОЛИДАРНОСТТА“

Петък, 22 Май 2015 18:01 Публикувана в У нас Прочетена 1040 пъти
Тази година отбелязваме 70 години от края на Холокоста и победата над нацизма, но случващото се днес в света ни кара да бъдем още по-чувствителни към всички прояви на нетолерантност и  омраза. Тази година отбелязваме 70 години от края на Холокоста и победата над нацизма, но случващото се днес в света ни кара да бъдем още по-чувствителни към всички прояви на нетолерантност и омраза. Снимка: bulgarianside.com

Тази вечер, 22 май 2015 г. България ще стане част от световната инициатива „Шабат на солидарността“ от 19:00 часа в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф“ 16.

 

Инициативата има за цел да  обедини световните политици, да покаже тяхната загриженост за съгражданите им евреи  и да се противопостави на надигащите се в Европа и света антисемитизъм, ксенофобия и омраза. Религиозните служби, които ще се проведат едновременно на два континента ще покажат решимостта на политиците  заедно да се противопоставят на омразата и фанатизма. 

 

Световната инициатива на фондация „Лантос“ се провежда в 100 държави в Европа и Северна Америка и е подкрепена от редица известни политици и общественици, сред които Барак Обама – президент на САЩ и Бенямин Нетаняху – министър-председател на Държавата Израел. Тази вечер в Централната софийска синагога на събитието ще присъстват: Димитър Главчев, заместник-председателя на 43-то Народно събрание на Република България, посланици и представители на дипломатически мисии, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом“, София Коен – председател на Централния израелтянски духовен съвет,  Виктор Меламед – регионален координатор на инициативата, Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ „Шалом“ и др. 

 

Тази година отбелязваме 70 години от края на Холокоста и победата над нацизма, но случващото се днес в света ни кара да бъдем още по-чувствителни към всички прояви на нетолерантност и  омраза.

 

Макар и с не толкова многобройни антисемитски прояви, България  не прави изключение. Свидетели сме на реторика на омразата, прояви на нетолерантност, факелни маршове с нацистка символика, шокиращо възраждане на виртуален и открит антисемитизъм.

 

„Шабат на солидарността“ има за цел да напомни за  основните човешки права, защитени  във Всеобщата декларация за правата на човека. Подкрепата и защитата на различията  е водещ индикатор  за мира, стабилността, просперитета  и демократичните ценности на обществото. Уважението, толерантността  и свободата на изповедание и самоопределение са не само морални императиви,  а  важни фактори за икономическото и социално благосъстояние на нациите.

Влезте, за да коментирате