Москов обеща индивидуален подход при сливането на болниците

Петък, 22 Май 2015 18:22 Публикувана в У нас Прочетена 915 пъти
Според него най-доброто решение е през изработването на национална здравна карта тези проблеми да се решат специфично, на базата на конкретиката на града, логистиката и заболеваемостта в съответните градове. Според думите на Москов различията в собствеността на болниците, където едните са общински, а другите държавни, е просто детайл, който не бива да пречи на смисъла на замисленото преструктуриране. Там, където при сливане общината се окаже с по-голям дял, не пречи и тя да стане и мажоритарен собственик. Според него най-доброто решение е през изработването на национална здравна карта тези проблеми да се решат специфично, на базата на конкретиката на града, логистиката и заболеваемостта в съответните градове. Според думите на Москов различията в собствеността на болниците, където едните са общински, а другите държавни, е просто детайл, който не бива да пречи на смисъла на замисленото преструктуриране. Там, където при сливане общината се окаже с по-голям дял, не пречи и тя да стане и мажоритарен собственик. Снимка: БГ НЕС

От следващата година Националната здравноосигурителна каса ще финансира цялостното лечение на пациентите спрямо социално-значимите заболявания. Фрагментиране на отделен епизод от терапията на болните няма да бъде допуснато и няма да се финансира от Касата. Това заяви в Русе министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Заедно със заместника му д-р Ваньо Шарков те се срещнаха с ръководствата и част от работещите в Комплексния онкологичен център и Многопрофилната болница в Русе. Пред тях те представиха идеите си за реформа в здравеопазването, както и причините за това.


Министър Москов обясни, че ще се търсят индивидуални начини за сливането на лечебните заведения в различните градове. Дали сливането ще бъде формално или функционално, това ще бъде описано в закона и ще бъде описано ясно, без да се ощетяват различните структури.


Според него най-доброто решение е през изработването на национална здравна карта тези проблеми да се решат специфично, на базата на конкретиката на града, логистиката и заболеваемостта в съответните градове.Според думите на Москов различията в собствеността на болниците, където едните са общински, а другите държавни, е просто детайл, който не бива да пречи на смисъла на замисленото преструктуриране. Там, където при сливане общината се окаже с по-голям дял, не пречи и тя да стане и мажоритарен собственик.


Очаква се следващата седмица Законът за здравно осигуряване да бъде приет на второ четене в парламента. Според измененията в него, от края на тази година Здравната каса ще има възможност да избира с кои болници да сключва договор. Част от критериите ще гарантират едно по-добро отношение към пациентите от страна на лекарите.


Източник: Дарик нюз

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1437841

Влезте, за да коментирате