На 12 юни подписваме с Гърция за газовата връзка

Вторник, 26 Май 2015 15:10 Публикувана в У нас Прочетена 860 пъти
Петкова коментира, че е рано да се говори за проекта „Турски поток": „Всичко онова, което трябва да се случи във връзка с „Турски поток" - идеята е той да мине през Гърция, която е страна членка на ЕС, трябва да бъде обсъдено в рамките на общността - нещо, което до този момент не е направено. Не бих се наела да коментира от тук нататък Турски поток". Петкова коментира, че е рано да се говори за проекта „Турски поток": „Всичко онова, което трябва да се случи във връзка с „Турски поток" - идеята е той да мине през Гърция, която е страна членка на ЕС, трябва да бъде обсъдено в рамките на общността - нещо, което до този момент не е направено. Не бих се наела да коментира от тук нататък Турски поток". Снимка: novini.bg

До този момент България не е уведомена официално от „Газпром" за решение за спиране на проекта „Южен поток", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


По думите й правителството няма да поставя краен срок относно окончателното решение на Русия.


Петкова коментира, че е рано да се говори за проекта „Турски поток": „Всичко онова, което трябва да се случи във връзка с „Турски поток" - идеята е той да мине през Гърция, която е страна членка на ЕС, трябва да бъде обсъдено в рамките на общността - нещо, което до този момент не е направено. Не бих се наела да коментира от тук нататък Турски поток".


Относно Южен поток министър Петков коментира, че всичко е въпрос на време: „Нека да видим какво ще стане, да видим окончателното решение на нашите партньори от „Газпром" и едва тогава можем да говорим".


Очаква се на 12-ти юни да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, съобщи още Петкова.


Строителството на интерконектора трябва да започне догодина и да завърши през 2018-та година. Според Петкова финансовите проблеми на южната ни съседка не могат да бъдат причина за отлагане на това подписване: „Не смятам, че това може да бъде причина за промяна на плановете във връзка с изграждането на този проект. И българската страна, и гръцката страна сме заявили своята позиция, че това е един много важен и приоритетен проект не само за България и Гърция, а и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Не смятам, че това би се отразило по някакъв начин на реализацията на проекта за изграждане на интерконектора".

 

Източник: Дарик нюз

Влезте, за да коментирате