Печат на тази страница

201 абитуриенти в неравностойно положение са били подкрепени тази година от инициативата на президента "Подкрепи една мечта"

Сряда, 27 Май 2015 23:24 Публикувана в У нас Прочетена 1258 пъти
Оценете
(1 глас)
От общо 201 абитуриенти, включени в инициативата, 49 са  заявили желание да продължат образованието си във висше училище, 83 - да работят, 69 се нуждаят от социални услуги, посочи Деяна Костадинова, секретар на президента по социални политики,  младежта и спорта. От общо 201 абитуриенти, включени в инициативата, 49 са заявили желание да продължат образованието си във висше училище, 83 - да работят, 69 се нуждаят от социални услуги, посочи Деяна Костадинова, секретар на президента по социални политики, младежта и спорта. Снимка: novini.bg

201 младежи в неравностойно положение са били подкрепени тази година от инициативата на президента "Подкрепи една мечта" за възможностите за личностна и професионална реализация след завършване на средното им образование. Държавният глава Росен Плевнелиев посрещна в Националния исторически музей 152 младежи в неравностойно положение от 40 институции от цялата страна, които днес празнуват абитуриентскияси бал, организиран от президентската институция. 


От началото на годината екипи от специалисти са консултирали младежите от випуск 2014-2015 г. и от следващия випуск за възможностите за образование и заетост.


От общо 201 абитуриенти, включени в инициативата, 49 са заявили желание да продължат образованието си във висше училище,83 - да работят, 69 се нуждаят от социални услуги, посочи Деяна Костадинова, секретар на президента по социални политики, младежта и спорта. 


За 31 от младежите, насочени към пазара на труда, е договорена заетост - за 17 от тях има конкретни договорености с работодатели за работа веднага, девет вече са устроени на работа, петима са насочени за интервю и се очакват резултати след завършването им. Двама от младежите са включени в обучение.


Сто и трима от младежите имат специфични потребности и за тях се търси партньорство със специализирани предприятия.За първи път тази година всички младежи са били включени в "Ателие за търсене на работа" на Агенцията по заетостта, където са били обучени как да търсят работа, да изготвят документи за кандидатстване за работа, как да се подготвят за интервюта за работа.
С младежите от следващия випуск са били проведени 78 срещи, на които експертите са ги запознали с основни положения в трудовото законодателство, с етапите за кандидатстване за работа и възможностите за стаж през лятото.

 

От началото на инициативата "Подкрепи една мечта" са подкрепяни с еднократна финансова помощ младежите, приети за студенти. В периода 2012-2014 г. са били подкрепени 91 младежи, станали студенти, с общата сума от 98 500 лв., събрана с помощта на дарители, посочи още Деяна Костадинова.


Президентът Росен Плевнелиев отбеляза подкрепата на институциите, бизнеса и обществото, които обединяват усилията си, за да подкрепят мечтите на младежите да започнат работа, да продължат да учат и да се развиват. 


Днес вие затваряте един етап от живота си и отваряте нов. От вас зависи да планирате добре живота си и да създадете света, в който искате да живеете, се обърна президентът към абитуриентите. Той ги призова да бъдат активни, да търсят възможности за личностно и кариерно развитие, да се изградят като знаещи, можещи и отговорни млади хора. Бъдете смели и последователни, за да превърнете вашите мечти в реалност. Ние ще бъдем заедно с вас във вашите планове и стремежи, каза още президентът.


Подкрепата на институциите за младежите изрази също вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, както и заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов. Елизабет Манчева, абитуриентка през миналата година, а сега студент първи курс в Софийския университет, посъветва младите хора да разкрият таланта си и винаги да бъдат себе си. До преди година нямах представа, че да си пораснал, има своите предимства, но и недостатъци. Не мога да ви кажа дали ще е по-леко, но мога да ви гарантирам, че с много усилия и труд можем да постигнем завидни неща, каза тя на абитуриентите.Нека нашите амбиции бъдат големи, а нашата устременост бъде все по-голяма и все повече да се развива, пожела и Румен Андреев, който е абитуриент тази година. 


Тази вечер в Дом 2 на резиденция "Бояна" ще се състои балът на абитуриентите с участието на популярни български изпълнители.Сред известните лица, които благотворително ще подкрепят инициативата тази година, са Михаела Филева, Прея, Жана Бергендорф, Део, "Акага".


Източник: БТА

Влезте, за да коментирате