Служба "Военна информация" предава архивите на Военното разузнаване на Комисията по досиетата

Сряда, 27 Май 2015 23:34 Публикувана в У нас Прочетена 901 пъти
Документите съдържат информация за агентите ни преди 1989-а година. Мярката е заради необходимостта от спазване на закона, казват от Министерството на отбраната. Действията накърняват национални интереси, твърдят от БСП. Документите съдържат информация за агентите ни преди 1989-а година. Мярката е заради необходимостта от спазване на закона, казват от Министерството на отбраната. Действията накърняват национални интереси, твърдят от БСП. Снимка: celokupnabulgaria.eu

Службата  "Военна информация"  ще предаде идните месеци архивите на военното разузнаване на Комисията по досиетата. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев. Документите съдържат информация за агентите ни преди 1989-а година. Мярката е заради необходимостта от спазване на закона, казват от Министерството на отбраната. Действията накърняват национални интереси, твърдят от БСП.Споразумението между МО и Комисията става седмици след като на поста в служба "Военна информация" беше назначен Йордан Бакалов. Министърът на отбраната Николай Ненчев припомни, че казусът не е бил решен повече от 8 години.


Атанас Мерджанов от БСП изтъкна, че с предаването на досиетата се обезсмисля трудът на "стотици отговорни български разузнавачи" и се поставят под риск човешки съдби. Партията ще атакува подобни действия.


Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че националната сигурност няма да бъде нарушена, нито ще бъде засегнат интересът на чужди граждани. Законът важи само за архивните единици за българските граждани, уточни той.

 

Източник: БНР

Влезте, за да коментирате