Пенсионната система на Калфин е одобрена от социалната комисия в НС

Четвъртък, 04 Юни 2015 18:50 Публикувана в У нас Прочетена 1501 пъти
Пакетът промени е бил подкрепен от депутатите от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок. Против са гласували народните представители от Патриотичния фронт и БСП, а от ДПС са се въздържали. Пакетът промени е бил подкрепен от депутатите от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок. Против са гласували народните представители от Патриотичния фронт и БСП, а от ДПС са се въздържали. Снимка: БНР

Парламентарната комисия по труда и социалната политика е одобрила на първо четене предложението на социалния министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.


Пакетът промени е бил подкрепен от депутатите от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок. Против са гласували народните представители от Патриотичния фронт и БСП, а от ДПС са се въздържали.


"Предложението седи извън всякаква политическа конюнктура. Предвид дългосрочността на заложените мерки то не касае настоящия политически момент и реално ползите от него ще започнат да се усещат при следващото правителство. Благодаря на депутатите, които гласуваха "за" пакета днес в комисията”, коментирал е Калфин след заседанието.


Припомняме, че съгласно предложението осигурителната вноска за фонд “Пенсии” се предвижда да се увеличи с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г.


Предвижда се и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за трета категория труд. Стажът за пенсия също се предвижда да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.


Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. Запазват се обаче възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието.


Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране за заетите в силовите ведомства – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 56 години.


По време на заседанието министър Калфин обясни, че  родените през 1964 г. мъже и родените през 1972 г. жени ще са първите, които ще се пенсионират на 65 години.


Социалният министър отбеляза, че пенсии в България средно се получават 18 години и четири месеца. Според него това е сравнимо с времето на получаване на пенсиите в европейските страни.


Източник: Инвестор.бг

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/deputatite-ot-socialnata-komisiia-odobriha-pensionnata-reforma-na-kalfin-196077/

Последно променена в Четвъртък, 04 Юни 2015 19:01
Влезте, за да коментирате