Москов гласи тежки санкции за пропусналите профилактичен преглед

Понеделник, 08 Юни 2015 18:56 Публикувана в У нас Прочетена 1324 пъти
Единият от вариантите е санкцията при неположен профилактичен преглед да бъде по-висока индивидуална вноска за здравно осигуряване. Другата санкция е пациентът, който не се е прегледал, да трябва да заплаща през следващата година всички здравни грижи, които получава. Единият от вариантите е санкцията при неположен профилактичен преглед да бъде по-висока индивидуална вноска за здравно осигуряване. Другата санкция е пациентът, който не се е прегледал, да трябва да заплаща през следващата година всички здравни грижи, които получава. Снимка: novinite.bg

Сериозни санкции за българите, които не минават през задължителния профилактичен годишен преглед обмисля министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Пред журналисти той напомни, че според родното законодателство и сега профилактичният здравен преглед е задължителен, а глобата за неполагането му е 50 лева. "Това обаче не работи, не се прилага", призна министърът на здравеопазването.Именно заради тезата му, че освен права пациентът има и своите задължения, министър Москов обмисля няколко варианта на глоби как българите да се преглеждаме по-често.

Единият от вариантите е санкцията при неположен профилактичен преглед да бъде по-висока индивидуална вноска за здравно осигуряване. Другата санкция е пациентът, който не се е прегледал, да трябва да заплаща през следващата година всички здравни грижи, които получава.

Москов посочи, че въпросните промени са свързани и с изменения и на трудовото законодателство. Пример за такова изменение е работодателят да осигурява на работника си 1 неработен ден през годината, именно, за да може да мине през профилактичен здравен преглед.

Повод за брифинга на министъра бе подписването на договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на апаратура за радиохирургия и радиотерапия за МБАЛ "Св. Иван Рилски". Подписването на договора е между МЗ и МРРБ - те осигуряват чрез финансовия инструмент "Джесика" по ОП "Регионално развитие 2007-2013"  финансиране в размер на 12 млн. Лева за закупуване на въпросната апаратура.

"С тази апаратура ще затворим тъжните кервани към чужбина за лечение на онкоболни с радиохирургия", се похвали министър Москов и посочи, че само през южната ни съседка Турция за месец минават по 100 български граждани, които търсят точно такова лечение.

Според данните на министъра 500 млн. лева годишно - от държавата или от гражданите, отиват в болници в чужбина за лечение на онкоболните.
Ситуацията обаче ще се промени, тъй като въпросната апаратура в болница "Св. Иван Рилски" ще заработи още тази есен.

Всички разходи за лечението на онкоболните българи с висококачествената апаратура ще бъдат поемани по клинична пътека от Здравната каса."Няма да има чакане или доплащане от страна на пациентите", увери министър Москов.

Източник: news.bg

Влезте, за да коментирате