Калфин не смята, че полицейския протест е политически

Събота, 13 Юни 2015 22:28 Публикувана в У нас Прочетена 1510 пъти
Той коментира, че част от исканията на служителите на МВР, са напълно синдикални. По думите му промените, които се предвиждат са в полза на служителите на МВР и дори гарантират в по-голяма степен правата им, защото им дава право да се пенсионират като полицаи, дори ако са напуснали системата, каквито права липсват в момента. Той коментира, че част от исканията на служителите на МВР, са напълно синдикални. По думите му промените, които се предвиждат са в полза на служителите на МВР и дори гарантират в по-голяма степен правата им, защото им дава право да се пенсионират като полицаи, дори ако са напуснали системата, каквито права липсват в момента. Снимка: balkana.eu

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин настоява пакетът от мерки за провеждането на пенсионната реформа в сектор „Сигурност” да бъде утвърден, въпреки недоволството на полицаите и организирания от тях национален протест. 


Той коментира, че част от исканията на служителите на МВР, са напълно синдикални. По думите му промените, които се предвиждат са в полза на служителите на МВР и дори гарантират в по-голяма степен правата им, защото им дава право да се пенсионират като полицаи, дори ако са напуснали системата, каквито права липсват в момента. 


„Не смятам, че протестът на служителите от МВР е политически”, каза в отговор на въпрос на Агенция "Фокус" министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин след откриването на татарския празник Сабантуй в столицата. Той изрази надежда, че ще бъдат немерени пресечни точки между двете страни и заяви, че няма как всички искания да бъдат приети. Министърът отново припомни, че 52, е възрастта, на която средно статистически полицаите се пенсионират. 


По думите му, обаче много малко служители от МВР се пенсионират при първа възможност. Министърът изрази позиция, че предложеният пакет с реформи в сектора е по-добър, защото, така или иначе, служителите се пенсионират около 53-годишна възраст. Той предложи възрастта за пенсия да нараства по два месеца годишно, което означава, че след 13 години възрастта за пенсия ще бъде 55 години. Според него борбата на синдикатите се състои в това да имат правото да се пенсионират по-рано, но да не го използват. 


Калфин уточни, че новият пакет с мерки по пенсионната реформа предвижда 27-те години в системата да се ползват, дори ако служителите са напуснали службата. По този начин стажът дава възможност служителите да се пенсионират по-рано, без да губят всичко, ако напуснат системата, както е в момента. Министър Калфин заяви още, че е готов да види по-добро предложение за пенсионната реформа и отбеляза, че на срещата със синдикатите и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която се проведе вчера, не е чул такова. Той припомни, че разговорите са започнали още преди 5 месеца, търси се вариант, който да е най-приемлив, но няма как всички искания да бъдат изпълнени.

 
Министърът на труда и социалната политика подчерта, че реформата не е насочена срещу служителите в сектор „Сигурност”. Според него проблемът в системата се корени в това, че има големи групи от служители, между които не се прави никаква разлика, защото някои рискуват живота си, а други работят на бюро. На въпрос дали очаква протестиращите от МВР да поискат оставката му Калфин коментира, че няма такова притеснение, тъй като има аргументи и е сигурен в това, което прави. По темата за увеличението на цената на тока и социално слабите, които нямат възможност да плащат високи сметки за ток, Калфин отбеляза, че социалната система не е в състояние да компенсира бедността в България и да облекчи напълно тези хора. Министърът подчерта, че всичко, което е възможно и на разположение, ще бъде използвано по най-добрия начин в тази насока.


Източник: Агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net/news/2015/06/13/2078471/ivaylo-kalfin-ne-smyatam-che-protestat-na-sluzhitelite-ot-mvr-e-politicheski-obzor.html

Влезте, за да коментирате