САЩ дава 7,2 млн. долара подкрепа за армията ни

Неделя, 14 Юни 2015 18:28 Публикувана в У нас Прочетена 1347 пъти
Парите за българската армия, които са планирани за тази година се отпускат от Държавния департамент на САЩ, става ясно от справката за страната ни. В нея се припомня, че България е член на НАТО и участва в операции на Алианса и на Европейския съюз. Страната ни е определена като "надежден" съюзник на САЩ в региона, който има стратегическо значение за американската дипломация. Парите за българската армия, които са планирани за тази година се отпускат от Държавния департамент на САЩ, става ясно от справката за страната ни. В нея се припомня, че България е член на НАТО и участва в операции на Алианса и на Европейския съюз. Страната ни е определена като "надежден" съюзник на САЩ в региона, който има стратегическо значение за американската дипломация. Снимка: НАТО

През настоящата 2015 година САЩ са планирали да подкрепят развитието на българската армия със сумата от 7 250 000 долара. Данните са публикувани в нов интерактивен сайт, който предоставя информация за разходите, които американската държава прави в подкрепа на развитието на над 100 държави в целия свят, предаде БГНЕС.


Порталът ForeingAssistance.gov обединява на едно място информация за дейността на над 20 правителствени агенции на САЩ, които реализират различни програми в цял свят. Страницата съдържа информация за оказваната помощ от американската държава в изминалите 10 години.


Парите за българската армия, които са планирани за тази година се отпускат от Държавния департамент на САЩ, става ясно от справката за страната ни. В нея се припомня, че България е член на НАТО и участва в операции на Алианса и на Европейския съюз. Страната ни е определена като "надежден" съюзник на САЩ в региона, който има стратегическо значение за американската дипломация.


"Въпреки политическата нестабилност и намаляване на бюджета, Министерството на отбраната на България остава ангажирано с трансформацията на въоръжените си сили от статично фокусирани в способни да си сътрудничат с партньорите от НАТО и да се изправят пред предизвикателствата за сигурността през 21 век", гласи част от мотивировката за отпускането на средствата за българските военни.


"Американските инвестиции в обучение и модернизиране на българските военни ще има своите положителни последици чрез създаването на по-ефективни и оперативно съвместими за целите на НАТО въоръжени сили", продължава информацията за България. От информацията в сайта става ясно, че общата сума, която САЩ са планирали да инвестират по света през 2015 г. под формата на различни помощи възлиза на 35,4 млрд. долара. 9 млрд. от тези средства са за подобряване на сигурността, 8,7 млрд. са за медицински грижи.


Помощ получават всички държави от Балканския полуостров, без Косово. Планираната подкрепа за Румъния е в размер на 7,1 млн. долара, за Македония - 12,8 млн. долара, за Сърбия - 16,4 млн. долара, за Албания – почти 15 млн. долара, за Черна гора – почти 4 млн. долара, за Босна и Херцеговина – 36 млн. долара, за Хърватска – 4,45 млн. долара, за Словения – 650 000 долара, за Гърция - 100 000 долара, за Турция – 4,8 млн. долара.


Значителни средства са отделени за подкрепа на Украйна – почти 140 млн. долара, за Молдова – 30 млн. долара, за Грузия – 75 млн. долара, за Армения – 25 млн. долара, за Азербайджан – 13 млн. долара.


Американската помощ е най-висока за две държави - Афганистан и Египет. През 2015 г. за всяка от тях са планирани по над 1,5 млрд. долара. Докато в Афганистан по-голяма част от парите ще бъдат инвестирани в развитие на демокрацията и институциите, то в Египет почти цялата сума е за гарантиране на сигурността.


Преглед на интерактивната карта показва, че САЩ са отделили значителен бюджет за подкрепа на държавите в Латинска и Южна Америка, почти цяла Африка, Близкия Изток, Централна и Южна Азия. Старите държави-членки на Европейския съюз, Австралия, Канада, Япония, Южна и Северна Корея и Русия не са в списъка за подкрепа.


Източник: Хаштаг-БГ

http://hashtag-bg.com/articles/21042/%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-7-2-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

Влезте, за да коментирате