Теменужка Петкова: Всеки може да иска оставката на всеки

Сряда, 17 Юни 2015 15:22 Публикувана в У нас Прочетена 1552 пъти
Едновременно с това министър Петкова заяви, че остава отворена за диалог с работодателските организации. "Ако има нещо, което не съм изпълнила към бизнеса, готова съм за диалог. Категорично искам да подчертая, че правителството и министърът на енергетиката не определят цената на тока", добави тя. Едновременно с това министър Петкова заяви, че остава отворена за диалог с работодателските организации. "Ако има нещо, което не съм изпълнила към бизнеса, готова съм за диалог. Категорично искам да подчертая, че правителството и министърът на енергетиката не определят цената на тока", добави тя. Снимка: БТА

Всеки може да иска оставката на всеки. Не мога да им се сърдя. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, коментирайки позицията на работодателите, които заплашиха да поискат нейната оставка и тази на председателя на КЕВР Иван Иванов във връзка с повишаването на цените на тока.


Петкова подчерта, че министерството на енергетиката няма пряко отношение към определянето на цената на тока, защото нейното определяне е в правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, предаде репортер на БГНЕС.


"Както знаете според новия закон КЕВР е независима комисия, която се избира от парламента. Тя взима сама своите решения за цената на електричеството", каза енергийният министър и припомни, че държавната НЕК първа е възразила срещу подобно решение на регулатора.


Едновременно с това министър Петкова заяви, че остава отворена за диалог с работодателските организации. "Ако има нещо, което не съм изпълнила към бизнеса, готова съм за диалог. Категорично искам да подчертая, че правителството и министърът на енергетиката не определят цената на тока", добави тя.


Теменужка Петкова обясни, че таксата "задължение към обществото" ще се балансира. До момента основната тежест е била за битовите потребители, които са плащали 53 лева, докато бизнесът само 18 лева. Новите промени предвиждат двете страни да споделят по-равно отговорността и да заплащат по 40 лева. Постъпленията, които се оценяват на около 90 милиона лева, ще влизат в НЕК.


Министерството на енергетиката е изготвило и проект за наредба, в която са залегнали основните насоки на Европейската комисия. В този документ се определя отпускането на държавна помощ за големи предприятия, предимно от циментовата, металургичната промишленост. Те са общо 30 на брой. Става дума за енергоемки производство, в които над 20% от разходите отиват за електричество.


"Тази помощ не може да бъде предоставена на широк кръг от предприятия. В изисквания на ЕК ясно е записано, кои могат да се възползват от държавната подкрепа", заяви министър Петкова.


Източник: БГ НЕС

http://news.bgnes.com/view/1239819

Влезте, за да коментирате