Лукарски: Няма опасност за български банки и вложители, заради гръцката криза

Понеделник, 29 Юни 2015 19:43 Публикувана в У нас Прочетена 836 пъти
Това,което можем да кажем със сигурност е, че България няма толкова причини да се притеснява, по-специално вложителите в клоновете на гръцки банки у нас, защото клоновете на гръцките банки, които съществуват тук и са с гръцко участие са независими финансово от своите гръцки майки. Няма да се допусне изтегляне на средства. Това,което можем да кажем със сигурност е, че България няма толкова причини да се притеснява, по-специално вложителите в клоновете на гръцки банки у нас, защото клоновете на гръцките банки, които съществуват тук и са с гръцко участие са независими финансово от своите гръцки майки. Няма да се допусне изтегляне на средства. Снимка: reformatorskiblok.bg

Ситуацията в Гърция не бива да ни притеснява, няма опасност за български банки и вложители, смята министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той потвърди, че 10 процента от износа на българския бизнес е за Гърция:

 

Това, естествено, че не може да не ни притеснява. Действително имаме сериозен стокообмен с Гърция. Това,което можем да кажем със сигурност е, че България няма толкова причини да се притеснява, по-специално вложителите в клоновете на гръцки банки у нас, защото клоновете на гръцките банки, които съществуват тук и са с гръцко участие са независими финансово от своите гръцки майки. Няма да се допусне изтегляне на средства. В този смисъл банковият ни сектор няма да се разтресе. При всички положения обаче каквото и да се е случило в Гърция, то е доста показателно за това какво може да се разиграе като сценарий, когато не се следва финансовата стабилност, която България следва.

 


Източник: bnr.bg

http://bnr.bg/post/100574759/bojidar-lukarski-nama-opasnost-za-balgarski-banki-i-vlojiteli-zaradi-grackata-kriza

 

Влезте, за да коментирате