Студенти и ученици ще гласуват само по постоянен адрес

Четвъртък, 09 Юли 2015 17:04 Публикувана в У нас Прочетена 742 пъти
Досега възпитаниците на висшите училища имаха възможност да упражнят правото си на вот със студентска книжка. На изборите есента обаче това ще става с лична карта. В Изборния кодекс е предвидено те да бъдат освобождавани от учебни занятия предния ден, в деня на вота и през следващия, за да гласуват по постоянен адрес. Досега възпитаниците на висшите училища имаха възможност да упражнят правото си на вот със студентска книжка. На изборите есента обаче това ще става с лична карта. В Изборния кодекс е предвидено те да бъдат освобождавани от учебни занятия предния ден, в деня на вота и през следващия, за да гласуват по постоянен адрес. Снимка: mignews.info

Ученици и студенти ще гласуват по общия ред на предстоящите местни избори, съобщи във Варна зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева. Досега възпитаниците на висшите училища имаха възможност да упражнят правото си на вот със студентска книжка.

 

На изборите есента обаче това ще става с лична карта. В Изборния кодекс е предвидено те да бъдат освобождавани от учебни занятия предния ден, в деня на вота и през следващия, за да гласуват по постоянен адрес. Няма да бъдат издавани удостоверения за гласуване на друго място.


Задължително условие е да има 6 месеца уседналост преди датата на изборите, посочи още  Мусорлиева. Избирателите трябва да имат постоянен и настоящ адрес в България.


В момента ЦИК работи и по техническото обезпечаване за местните избори. Миналата седмица Министерски съвет е пуснал писма до всички общини и областни администрации с искане да бъдат изготвени списъци каква техника е необходима.


„По места трябва да си проверят всяко копирно устройство и при необходимост да искат резервни с оглед на тежките избори.

 

Принципът е трябва да се поиска, за да се даде“, обясни тя. Бюлетините ще бъдат същите както досега. Няма да има разлика и при гласуването.


Във Варна представители на ЦИК проведоха разяснителна кампания за предстоящите местни избори.


Източник: Дарик нюз

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1466575

Влезте, за да коментирате