Битката на Чолакови от Родопите за честта и имота – коя е фирмата-инвеститор (част 2-ра)

Неделя, 19 Юли 2015 11:38 Публикувана в У нас Прочетена 2154 пъти
Фирмата-инвеститор се казва „Хидроенерджи груп“ ООД и се управлява от Росен Маринов и Юлиан Димов. Собственик на фирмата-инвеститор, наред с горепосочените, е и Симеон Василев. Оказа се, че Росен Маринов е по-познатото за публиката лице, което неведнъж е ставало обект на медийно отразяване. Фирмата-инвеститор се казва „Хидроенерджи груп“ ООД и се управлява от Росен Маринов и Юлиан Димов. Собственик на фирмата-инвеститор, наред с горепосочените, е и Симеон Василев. Оказа се, че Росен Маринов е по-познатото за публиката лице, което неведнъж е ставало обект на медийно отразяване. Снимка: sukicarp.com

В първата част на нашето разследване ви запознахме с „Битката на Чолакови от Родопите за честта на имота“ – казус разбунил духовете в община Доспат и по-специално в село Црънча. Представихме ви, как бездействието или умишленото действие на органите на местно управление ощетява едно обикновено семейство  на българи-мюсюлмани от наследствените им земи. 


За да възвърнат ползвания от семейството им повече от 80 години имот, Ракип Чолаков и роднините му завеждат едно гражданско и едно административно дело. Предявени са граждански искове по чл.108 и чл.109 от Закона за собствеността за възвръщане на имота, който се владее от друг без правно основание и за премахване на изградените постройки.


Спорът едва ли би придобил известност и публичност, ако на мястото на тези земи не е  изградена ВЕЦ и сграда, обслужваща нуждите на централата. Съмнение в местните жители  буди процедурата по неточното и непълно възстановяване на правото на собственост върху земеделски имот от 7,301 дка и учредяването на право на строеж върху 6,704 дка от тази земя на фирма-инвеститор.


Фирмата-инвеститор се казва „Хидроенерджи груп“ ООД и се управлява от Росен Маринов и Юлиан Димов. Собственик на фирмата-инвеститор, наред с горепосочените, е и Симеон Василев. Оказа се, че Росен Маринов е по-познатото за публиката лице, което неведнъж е ставало обект на медийно отразяване. Кои са инвеститорите?

 Името на Росен Маринов придоби известност през юни 2009 г., когато при специализирана акция на прокуратурата и ДАНС беше задържан на столичния булевард „Христо Ботев“. Обвинението на Софийска градска прокуратура срещу него беше, че в съучастие с Раиф Мустафа е предложил подкуп от 100 000 лв на тогавашния шеф на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, за да извърши действия по служба в техен интерес. 


 Според обвинителния акт Мустафа е трябвало срещу сумата от 100 000 лева да лобира пред шефа на ИАРА, за да се оттегли жалба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията. Конкурсът е бил спечелен от фирмата на Маринов, но Марин Димитров настоявал поръчката да се прекрати.


 Делото срещу Мустафа и Маринов нееднократно бе отчитано пред Брюксел като знаково за борбата с корупцията по високите етажи на властта. То на два пъти бе връщано от третата инстанция, след като първоначално Софийски градски съд (СГС) оправда подсъдимите, а Софийски апелативен съд (САС) осъди само Маринов. През април 2013 г. ВКС произнася оправдателни присъди за председателя на Общинския съвет - Кърджали Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов и с това оневинява окончателно подсъдимите в даването на подкуп, въпреки искането на прокуратурата за 10 години затвор за двамата. Решаваща за оправдателните присъди се оказва графологичната експертиза, която не можа да даде категорично заключение, че почеркът на бележката с указаната сума за подкупа е на подсъдимия Мустафа.


 Името на Росен Маринов се свързва и с блокирането на центъра на столицата през октомври 2008 г. от шест тира в знак на негодувание срещу отказа на Министерството на финансите да изплати поръчка по програма ФАР.


В началото на 2009 г. една от фирмите на Маринов постави  пред сградата на Министерски съвет билбордове, на които пишеше: „Г-н Ананиев/ г-жо Плугчиева/ г-н Ивановски, чакаме вече година да ни платите катерите. Докога? Не ви ли писна да се криете? Защо България трябва да плаща лихви и неустойки? Защо загубихме европейското финансиране на проекта? На чия съвест лежат загинали моряци от Толстой?"(Украинският кораб „Толстой“ потъна през септември 2008 г. край нос Емине).


През пролетта на 2009 г. "Авто инженеринг", една от фирмите на Маринов,  беше замесена в скандал с търг за 42 пожарни автомобила, който спечели. Няколко фирми алармираха Европейската комисия и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за нарушения от страна на спечелилата търга фирма и той бе прекратен.


Името на втория управител на „Хидроенерджи груп“ Юлиан Димов е по-непознато на широката публика от това на Маринов. Справка в ДАКСИ показва, че Димов участва в над 20 търговски дружества към настоящия момент. Чрез една от фирмите му „Пи Ес Пи“ Димов участва в обединението „Дяволски мост Ардино“, което срещу 3 млн.лв реставрира културно-историческата ценност. Юлиан Димов е и един от предпочитаните консултанти на община Сандански по европроектите им. Димов е консултант и ръководител на проекта на общината „Мистичните пътеки на Рупите“, проект предизвикал множество спорове и дискусии сред местното население.


Третият съдружник в „Хидроенерджи груп“ Симеон Василев е с участия в над 10 фирми като съдружник и управител. До парламентарните избори 2009 г. е член на ДПС, а след изборите става активен симпатизант и член на ГЕРБ в Родопите. Същият е известен партиен кадровик в средите на ГЕРБ в област Смолян и афишира това, че е изключително приближен на областния председател  на ГЕРБ и настоящ кмет на Смолян - Николай Мелемов, който до избирането му за кмет, е народен представител от ГЕРБ. Другите имена на хора, с чието познанство Василев се слави сред местните, са кмета на община Доспат Антим Пържанов избран от ДПС с мандат 2007–2011 г. и повторно избран с мандат на ГЕРБ през настоящия период 2011–2015 г., както и евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев, заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и наскоро освободения председател на общинската организация на ГЕРБ – Баните, небезизвестният Венко Фиданов – Спатията, все познанства с особени ползи, както ще стане ясно от третата част на разследването. Двамата с Росен Маринов имат проблеми с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) – запорирано им е било лично имущество, в т.ч. и дялове във фирмите им.


В детайли за съдебните битки на Ракип Чолаков и семейството му с Община Доспат и „Хидроенерджи груп“  ООД  ще ви разкажем в следващата последна част на нашето журналистическо разследване.


За изготвянето на статията са използвани материали от: mediapool.bg; banker.bg; vsekiden.com; btvnovinite.bg

Андриан Боянов

Андриан Боянов e юрист, участник в управителните органи на някои от активните неправителствени организации, борещи се за върховенство на закона,съхраняването на демократичните ценности и наблюдение на изборния процес. На 24г. неженен. Андриан Боянов е адвокат в Софийска адвокатска колегия, кантора „Беров, Боянов, Гогов и партньори“.

Влезте, за да коментирате