Мая Манолова: Хората очакват омбудсманът да отиде при тях, а не те да тропат по вратата му

Сряда, 22 Юли 2015 19:54 Публикувана в У нас Прочетена 1283 пъти
На инициативата се отзова само червената депутатка, а задаваните въпроси бяха задавани от организаторите ДНЕС и от други неправителствени организации. В четвъртък парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека трябва да изслуша кандидатите за омбудсман.   Пенчев не дойде на дебатите. Предпочете да води диалог с политиците, а не с гражданите, упрекнаха го от движение ДНЕС. На инициативата се отзова само червената депутатка, а задаваните въпроси бяха задавани от организаторите ДНЕС и от други неправителствени организации. В четвъртък парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека трябва да изслуша кандидатите за омбудсман. Пенчев не дойде на дебатите. Предпочете да води диалог с политиците, а не с гражданите, упрекнаха го от движение ДНЕС. Снимка: big5.bg

Мястото на омбудсманът е при хората, а не в сградата на институцията, в която се помещава. Това каза депутатът от БСП и кандидат за национален омбудсман Мая Манолова по време на публичен дебат, на който трябваше да присъства и изпълняващият длъжността Константин Пенчев. Манолова и Пенчев бяха поканени да дискутират на тема "Гражданите питат". 

 

На инициативата се отзова само червената депутатка, а задаваните въпроси бяха задавани от организаторите ДНЕС и от други неправителствени организации. В четвъртък парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека трябва да изслуша кандидатите за омбудсман. 


Пенчев не дойде на дебатите. Предпочете да води диалог с политиците, а не с гражданите, упрекнаха го от движение ДНЕС.


Предстои един изключително важен избор, който ще направи Народното събрание следващата седмица, а именно изборът на омбудсман. Това, на практика, е народният закрилник – последната инстанция, последният пристан, към който се обръщат бедните, дискриминираните, децата в риск, хората в неравностойно положение и тези, на които са им нарушени правата.

 


Това заяви Манолова и обясни, че в последните 10 години тя прави същото – да защитава хората:


Важни граждански каузи срещу монополите, ЕРП-тата, банките, частните съдебни изпълнители, за социални права, за права в здравеопазването, защита на малцинствата, децата в риск…


Тя каза още, че хората очакват омбудсманът да отиде при тях, а не те да тропат по вратата му: Това е, което аз бих променила, влагайки цялата си енергия – да извадя фигурата на омбудсмана от сградата и да я пратя при хората.


Източник: БНР

http://bnr.bg/post/100583027/maa-manolova-horata-ochakvat-ombudsmanat-da-otide-pri-tah-a-ne-te-da-tropat-po-vratata-mu

Влезте, за да коментирате