Ценовата добавка "Отговорност към обществото" хвръкна с песни в небесата. Работодатели и работници показаха забележителна солидарност – през есента тя пак ще им трябва

КЕВР посече индустрията – протести тепърва предстоят

Комисарите трябва добре да запомнят протеста срещу повишаването на ценовата добавка „Задължение към обществото“, състоял се на 29 юли 2015 г. След тяхното решение „септември ще бъде ... юли“
Събота, 01 Август 2015 02:49 Публикувана в У нас Прочетена 964 пъти
Протестиращите срещу повишаването на цената на тока за индустрията изпълниха площад „Народно събрание“ и булевард „Цар Освободител“ чак сградата на БНБ. След „ценовото решение на КЕВР“, тази гледка вероятно ще се повтори в още по-голям мащаб през септември. Протестиращите срещу повишаването на цената на тока за индустрията изпълниха площад „Народно събрание“ и булевард „Цар Освободител“ чак сградата на БНБ. След „ценовото решение на КЕВР“, тази гледка вероятно ще се повтори в още по-голям мащаб през септември. Снимка: Ивелин Желязков

С решението на КЕВР за рязко вдигане на цената на електроенергията за индустрията, чрез драстично увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото“, което влиза в сила от днес – 01 август 2015 г., се изчерпаха всички надежди и илюзии, че комисарите от енергийния регулатор ще  проявят загриженост към съдбата на промишлеността в страната. И за първокурсниците по икономика е ясно, че обявеното повишаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото“ води до повишаване на себестойността на продукцията на индустриалните предприятия, до загуба на конкурентоспособност и от там представлява заплаха за работните места в предприятията.

Това обаче не е ясно за председателя на КЕВР – г-н Иван Иванов и за останалите комисари, които се скриха зад демагогски твърдения и дори зад откровени Неистини. (Не употребяваме думата „лъжи“, защото редакцията на „Свободен народ онлайн“ не желае да губи време по съдебните зали, за да отговаря по обвинения за обида и клевета). Към откровените лъжи можем да отнесем твърдението, че с решението на КЕВР „се изравнява рамерът на ценовата добавка „Отговорност към обществото“ за битовите и индустриалните потребители“.

 

За толкова време пребиваване в КЕВР, г-н Иван Иванов няма как да не е научил, че битовите потребители НЕ плащат ИЗОБЩО ценова добавка „Отговорност към обществото“. Както каза председателя на АИКБ – Васил Велев, „битовите потребители не могат да открият такъв ред на фактурите си за електроенергия“. Няма и да могат да го открият и в бъдеще – никой не е натоварил битовите потребители с ценовата добавка „Отговорност към обществото“.

 

Г-н Иван Иванов и комисарите от КЕВР доста хитро подменят тезиса и не обясняват, че цената на електроенергията за бита се повишава от други фактори – като се започне от това, че най-грубо казано цената на дребно на една стока винаги е по-висока от цената на едро и се свърши с това, че битовите потребители не правят заявки за планираното количество енергия, която смятат да потребят в рамките на месеца и не плащат санкции за така наречения „дисбаланс“, нещо, за което от индустриалните потребители при възможност се смъкват по няколко кожи.

 

Заетата от г-н Иван Иванов анти - индустриална позиция, предопределя неизбежността на нова вълна от протести, които вероятно ще засенчат протестите от 26 юни 2015 г. и 29 юли 2015 г. Ще бъде голяма изненада ако работодателите и синдикатите не му поискат оставката, както и ако вече заявените за месец септември протести не се състоят. Затова публикуваме достатъчно подробна информация за протеста на 29 юли 2015 г. Не че останалите медии не го отразиха – напротив. В пресцентъра на БСК преброиха 980 публикации онлайн за протестите в София и в страната.

 

Налага се да публикуваме информация за протеста, та редовните читатели на „Свободен народ онлайн“ и най-вече енергийните комисари да имат нагледна представа от какви нива ще започнат протестите през есента. Да му мислят комисарите. И така:

 

На 29 юли 2015 г., се проведе национален протест срещу увеличаване цената на тока. Протестът беше организиран от четирите национално представителни организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, които се обявиха твърдо против узаконения грабеж, кражбите и безхаберието в енергетиката и в подкрепа на дълбока реформа в сектора от страна на правителството. Шествието започна точно в 11:00ч. в цяла България, като в него дейно участие взеха членове от АИКБ от областите София, Пловдив, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Шумен и Ямбол; членове на КРИБ от Пещера и Разград; членове на БФИЕК и КРИБ от Перник и Пловдив и други.

 

В протеста участвуваха работодатели и работници от над 200 предприятия в София и в страната. Паркингът при БНБ се оказа тесен за пристигащите автобуси с протестиращи от цялата страна.

 

Протестът беше изцяло подкрепен и от двете национално представителни конфедерации – КНСБ и КТ „Подкрепа“. Голям брой синдикални членове с плакати и знамена се присъединиха към протеста. Общият брой на излезлите да протестират в София надхвърли 5000 души.Протестът започна от сборния пункт – площад „Независимост“ – така нареченото „Ларго“ в центъра на Столизата, на триъгълния тротоар между МС, НС и Президентството.

 

В 11:00 часа беше дадено началото на митинга пред Министерския съвет. Говориха представители на КРИБ – Евгени Иванов, АИКБ – Васил Велев, БСК – Камен Колев, КНСБ – Николай Ненков и КТ „Подкрепа“ – Александър Загоров. Изказванията им бяха кратки, изразителни и точни. Беше подчертано, че за първи път в историята на България работодателите и синдикатите излизат на общ протест на улицата. Това е протест за спасяване на българската индустрия, а не в защита на нечии частни корпоративни интереси.

 

Множеството отговори на ораторите със скандиранията:

 

„Реформи, реформи“

„От грабежа ни спаси

на ТЕЦ Марица едно и три“

„На реформата – ДА, на грабежа – НЕ“

 

В 11:20 часа, протестното шествие тръгна от Министерския съвет в посока към централата на КЕВР. Протестиращите блокираха булевард „Княз Александър Дондуков“ и спряха пред офисите на независимия регулатор на бул. „Княз Дондуков“ № 8-10 около 11:30 часа.

 

Позицията на КЕВР и лично на председателя на регулатора – г-н Иман Иванов беше остро критикувана от представители на БФИЕК „Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори“ – Константин Стаменов, АИКБ – Теодор Дечев, КНСБ – Николай Ненков и КНТ „Подкрепа“ – Александър Загоров.

 

Протестиращките разнообразиха скандиранията си, като лозунгите бяха:

 

„Кой процентите сгреши ? Кой? Кой? Кой“

„Кой процентите сгреши ? Той ! Той ! Той !“.

 

Тук протестиращите сочеха сградата на КЕВР, като недвусмислено визираха председателя на КЕВР – Иван Иванов. Той беше „уважен“ и със скандирания като:

 

„Вдигаш тока – дай оставка“

„И-ва-нов  - off, off, off“

 

Отново ехтяха призивите:

„Реформи, реформи“ и „На реформата – ДА, на грабежа - НЕ“; „На индустрията – ДА ! Крадците – ВЪН !“

 

След като от сградата на КЕВР не излезе никой, който да отговори на протестиращите, в 11:50 часа, шествието се отправи от сградата на КЕВР в посока към историческата сграда на Народното събрание на пл. „Народно събрание“, покрай Министерския съвет. Когато протестиращите излязоха на бул. „Цар Освободител“ и го изпълниха изцяло от площад „Княз Александър Първи Батенберг“ до паметника на Царя Освободител – Император Александър Втори, стана окончателно ясен мащабът на протеста. Бяха излезли хиляди работодатели, работници и служители.

 

Протестиращите изпълниха площад „Народно събрание“, като цели колони останаха на булевард „Цар Освободител“, откъдето със скандирания подкрепяха ораторите, които говориха пред Парламента. Говориха представители на КРИБ – Евгени Иванов, АИКБ – Васил Велев, КНСБ – Ренета Петрова, КТ „Подкрепа“ – Александър Загоров.

 

Протестиращите скандираха:

 

„Реформи, реформи“

„Кой поръча, кой гласува ? Кой ? Кой ? Кой ?“

„Кой със тока ни краде – Те! Те! Те!“ (при скандирането, хиляди ръце сочеха сградата на Народното събрание“, където според тях са тези, които ни крадат чрез тока).

Кой краде с оборски тор е направо за затвор !

„От грабежа ни спаси

на ТЕЦ Марица едно и три“

„На реформата – ДА, на грабежа – НЕ“

„На индустрията – ДА ! Крадците – ВЪН !“

 

Протестът завърши мирно с изтеглянето на протестиращите към площада пред сградата на БНБ. Протестиращите заявиха, че през следващите три дни внимателно ще следят действията на всички участници в процеса на взимането на решение за новите цени на тока и че тяхното поведение ще се запомни.

 

В неделя – 02 август 2015 г., лидерите на четирите национално представителни работодателски организации ще дадат пресконференция по повод на протеста от 29 юли 2015 г. и ще споделят очакванията си за действия срещу враждебните действия на комисарите от КЕВР.

Последно променена в Събота, 01 Август 2015 02:55
Влезте, за да коментирате