Държавното обвинение трябва да се срути и наново да се изгради

Четвъртък, 24 Септември 2015 11:48 Публикувана в У нас Прочетена 1152 пъти
Николай Хаджигенов Николай Хаджигенов http://www.marginalia.bg/

Този шум, който се вдига с така наречената съдебна реформа, е с изместен център на тежестта. Думата не е точна, защото не съдът се нуждае толкова от промени, колкото прокуратурата, това е ахилесовата пета на системата.

Това заяви за BIG5 известният адвокат Николай Хаджигенов по повод на гласуваните днес от парламента промени в Конституцията, които засягат основно състава на Висшия съдебен съвет (ВСС). В бъдеще той ще бъде сформиран от отделни колегии на съдиите и на прокурорите.

Вероятно следващият състав на ВСС ще работи с една идея по-добре. Но не това е главното. Най-важното е да се реформира из основи, буквално да се срути държавното обвинение в сегашния му вид, и да се изгради наново с нови кадри, категоричен е известният правист.

Според него в момента сред прокурорите е пълно с кадри, завършили школата на МВР и това снижава нивото на магистратите. Парадоксалното е, че българските обвинители не само са сред най-високо платените в Европа. Те са и най-много на глава от населението, като по брой на адвокати сме втори след Германия, която има население над 80 милиона души, възмущава се адвокат Хаджигенов.

Според юриста на второ място трябва да се редуцира съставът на МВР служителите, който също превъзхожда в пъти броят на униформените и те трябва да се намалят драстично.

Източник: www.big5.bg

Последно променена в Вторник, 20 Октомври 2015 09:12
Влезте, за да коментирате