Бежанци и имигранти

Главоболието на европейските лидери и политическата коректност на българските политици и медии
Събота, 17 Октомври 2015 10:27 Публикувана в У нас Прочетена 855 пъти
Бежанци и имигранти Бежанци и имигранти

Докато лидерите на ЕС в Брюксел си блъскаха главите да намерят верните решения на проблема с бежанците, застрелването на един човек в България разбуни духовете. Президентът Плевнелиев изрази дълбоко съжаление за нелепия инцидент, довел до смъртта на нелегалния МИГРАНТ. Ами да, разбра се, че човекът е бил от Афганистан, следователно политически коректната дума за него е мигрант. За родината си той е емигрант, в Швеция или Германия, за където вероятно се е бил запътил, щеше да стане имигрант, а за нас той е просто транзитно преминаващ мигрант. Мигрират хората в днешно време, вълната от миграция се засилва, но не е като миграцията на птиците, да речем.

Ако се беше оказало, че човекът е бил от Сирия, Плевнелиев със сигурност щеше да го нарече бежанец и разбира се всички родни медии щяха да повторят, че е застрелян бежанец. Така. Само че по случая с афганистанеца незабавно взеха отношение от Представителството на ООН за бежанците и казаха, че са потресени:

"Във Върховния комисариат за бежанците към ООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на човек от Афганистан, търсещ закрила и че това се е случило, докато той се е опитвал да намери безопасност в България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България да разследва инцидента незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо", заяви Борис Чеширков, представител на ВКБ към ООН за България. Според него е грешно хората, търсещи закрила в бягство от терористите, да се свързват "с тези, от които бягат. Така той коментира предположенията, че сред имигрантите има радикално настроени хора. "Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те са изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи", убеден е представителят на ООН у нас. Той припомни, че тази година на път за Европа са загинали най-много имигранти, но това е първият случай на застрелян бежанец на граница на Европейския съюз.
Излиза, че в ООН не правят разлика между бежанци и имигранти, докато в ЕС точно такава разлика се опитват да направят в момента. Бежанците ще се приемат, а имигрантите ще се връщат по родните им места. Бягащите от войната в Сирия безспорно са бежанци. В Сирия управлява режимът на Башар ал Асад, който е недемократичен и следва да бъде прогонен от властта. Война, обаче, има и в Ирак, при това е същата война като в Сирия, срещу Ислямска държава. Защо политиците и медиите в България наричат бягащите от Ирак кюрди, йезиди, шиити и други иракчани имигранти? Вероятно защото в Ирак управлява правителство с подкрепата на САЩ и следователно, по подразбиране, то е демократично, по западен образец и оттам бежанци не може да има, само имигранти. Аналогично е положението и на афганистанците. Наскоро талибаните превзеха цял областен град, но бягащите от войната в Афганистан могат да се представят у нас само като имигранти. Същата тази война е обхванала от години Северозападен Пакистан, но и пакистанците са просто имигранти.
Да не говорим за военните конфликти в Африка. Родните медии отдавна вече спряха да ни безпокоят със случващото се на Черния континент. Според Washington Post, в момента американски военни (предимно от специалните части) има в 12 африкански държави, като почти всички са на юг от Сахара, в Африканския Рог и в Централна Африка. Това са Буркина Фасо, Централноафриканската република, Чад, Демократична република Конго, Джибути, Етиопия, Кения, Нигер, Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Уганда. Според правилото, щом там управляват правителства, подкрепяни от САЩ, то бежанци от тези държави не може да има. От години в Еритрея бушува гражданска война, но още няма военни от САЩ и това дава шанс на бягащите еритрейци да се устроят като бежанци.
Ясно е, че с този крив аршин скоро лидерите на държавите в ЕС няма да намерят правилното решение. Да му мисли България като гранична държава за Евросъюза точно на пътя на бежанския поток. Но нека да не се забравя нито за момент, че България освен член на ЕС, продължава да е член и на ООН, с всички произтичащи от това права и задължения.

Валентин Мончовски

Последно променена в Понеделник, 19 Октомври 2015 20:48
Влезте, за да коментирате